Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 20

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 20

b. Manastır Askerî İdadisi

Mustafa Kemal 1896 yılında Selânik Askerî Rüştiyesini bitirdikten sonra öğrenimine Manastır Askerî İdadisinde devam etti. Onun matematiğe olan ilgisi bu okulda da sürdü. Diğer yandan sınıf arkadaşı Ömer Naci’nin etkisiyle edebiyata ilgi duymaya başladı. Kitabet (kompozisyon) Öğretmeni Mehmet Asım Efendi ise onun yazma ve konuşma yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulundu.

İdadide Mustafa Kemal’in ilgisini en fazla çeken derslerden bir diğeri tarih oldu. O, “Minnet borcum vardır, bana yeni bir ufuk açtı.”1 (2) dediği Tarih Öğretmeni Yüzbaşı Mehmet Tevfik Bey’i Manastır Askerî İdadisindeki öğrenciliği sırasında tanıdı. Mustafa Kemal idadi yıllarında Fransızcasını geliştirmeye de önem verdi. Bu amaçla Selânik’te geçirdiği tatil zamanlarında Fransızca dersleri aldı.

1902 Mustafa Kemal, Harp Okulundan mezun oldu ve Harp Akademisine devam etti.
1905 Mustafa Kemal, Harp Akademisinden kurmay yüzbaşı rütbesi ile mezun oldu ve Şam’da bulunan 5. Orduya atandı.
1906 Mustafa Kemal, Şam’da “Vatan ve Hürriyet Cemiyeti”ni kurdu.
1907 Mustafa Kemal, Selânik’te bulunan 3. Ordudaki görevine başladı.
1909 Mustafa Kemal, 31 Mart Ayaklanması’nı bastıran Hareket Ordusu Kurmay Başkanlığına atandı.

Mustafa Kemal, Manastır’da bulunduğu sırada Balkan milletleriyle birlikte hareket eden büyük devletlerin Osmanlı Devleti’ne yaptıkları müdahaleleri gözlemleme imkânı buldu. Böylece dünyadaki gelişmeleri gerçek anlamda ilk kez fark etmeye başladı.

Manastırda okuduğu sırada genç Mustafa’yı etkileyen önemli olaylardan biri de 1897 V yılının başlarında çıkan Türk-Yunan Savaşıdır. Manastır tam bir seferberlik hâindeydi. Sokaklar adam almaz olmuştu. Erkekler, davul zurna sesleri arkasında askere çağrılıyor; sokaklarda öğrenciler, ellerinde bayraklarla yürüyüş yapıyorlardı. Yakın dağlardaki Türk çeteleri Rumlarla kıyasıya dövüşmekteydi. Bir gece Mustafa Kemal’le bir arkadaşı, gönüllü olarak askere gitmek amacıyla okuldan kaçtılar. Lakin öğrenci oldukları anlaşılınca yaka paça okula geri gönderildiler. Bu tarihte on altı yaşında olan Mustafa Kemal, bu olayı şöyle anlatmaktadır: “Gençlik hayatımın en heyecanlı günlerini yaşadım. Yaşımın küçük olmasına rağmen bu savaşa katılmayı çok istemiştim. Az daha gönüllü müfrezelerin arasına katılıp gidecektim.”

Mustafa Kemal yukarıda anlatılan girişimini hangi duygularının etkisiyle gerçekleştirmiş olabilir?

  • Cevap: Onun vatan sevgisi ile vatan toprakları olarak kabul ettiği yerlerde yaşanacak en ufak bir olumsuz gelişmede canını vatana armağan edecek kadar büyük bir ülke sevgisi içinde olduğunun göstergesidir.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
angry
4
clap
2
love
1
sad
0
happy
0
confused
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!