Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 25

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 25 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 25

Ç. I. DÜNYA SAVAŞI’NA KADAR MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLİK HAYATI

1. İlk Görev

Harp Akademisini 1905 yılında kurmay yüzbaşı rütbesiyle tamamlayan Mustafa Kemal’in askerlik hayatındaki ilk görev yeri merkezi Şam’da bulunan 5. Ordu oldu (Görsel 1.23). Mustafa Kemal bu orduya bağlı 30. Süvari Alayında stajını yaptığı sırada önemli deneyimler edindi. Yönetim ve ordudaki eksikliklerle birlikte ekonomik ve sosyal sorunları yerinde görme imkânı buldu. Ayrıca Suriye’de çıkan ayaklanmaların bastırılmasında görevler üstlenerek askerlik yönünü geliştirdi.

Mustafa Kemal öğrencilik yıllarında öne çıkan liderlik özelliğini ve idealistliğini Şam’da da gösterdi. 1906 yılında buradaki arkadaşlarıyla birlikte Vatan ve Hürriyet Cemiyetini kurdu. Cemiyetin başlıca amacı Kanun-u Esasi’nin yeniden yürürlüğe konarak meşrutiyet yönetimine geçilmesiydi. Ancak Suriye ve çevresinde Osmanlı Devleti’nin yıkılışını önleyecek fikirleri yaymak kolay değildi. Çünkü bu bölgede Batılı devletlerin de desteğiyle Arap milliyetçiliği her geçen gün daha fazla güç kazanıyordu.

2. 31 Mart Olayı

Mustafa Kemal 1907 yılında kolağası (kıdemli yüzbaşı) rütbesiyle merkezi Manastır’da bulunan 3. Ordu Karargâhı’nın Selânik’teki şubesine atandı. Onun Selânik’te bulunduğu günlerde II. Meşrutiyet ilan edildi. ll. Meşrutiyet’in ilanını izleyen günlerde İstanbul meşrutiyet karşıtları tarafından başlatılan büyük bir isyana sahne oldu. 13 Nisan 1909’da çıkan ve tarihe 31 Mart Vakası adıyla geçen bu ayaklanmaya katılan isyancılar parlamentoyu işgal ettiler. İttihat ve Terakki üyesi mebuslardan ve meşrutiyet yanlısı subaylardan bazılarını öldürdüler. Aynı şekilde, meşrutiyet yönetimini savunan gazetelerin merkezlerini basıp yağmalayarak İstanbul’da kontrolü ele geçirdiler.

İstanbul’da bir ayaklanmanın çıktığı haberi Mustafa Kemal’in görevli bulunduğu 3. Ordunun Selânik’teki karargâhına da ulaştı. Burada ayaklanmayı bastırmak üzere Mahmut Şevket Paşa komutasında bir ordu kuruldu. Hareket Ordusu adı verilen bu ordunun kurmay başkanlığına Mustafa Kemal getirildi (Görsel 1.24).

31 Mart Ayaklanması Hareket Ordusu tarafından bastırıldı. Ardından da ayaklanmanın sorumlusu olarak görülen II. Ab- dülhamit tahttan indirilerek padişahlığa V. Mehmet Reşat getirildi.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 25 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!