Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 34

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 34

B. I. DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ

1. I. Dünya Savaşı’nın Başlaması ve Osmanlı Devleti’nin Savaşa Girişi

1914 yılının ortalarına gelindiğinde İttifak ve İtilaf Devletleri arasındaki gerilim iyice artmıştı. Bu gerilimi büyük bir savaşa dönüştürecek olay Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da meydana geldi.

Saraybosna’yı ziyaret eden Avustur- ya-Macaristan Veliahdı Franz Ferdinand (Görsel 2.4) ve eşi 28 Haziran 1914’te bir Sırp tarafından öldürüldü. Suikastın ardından Avusturya Sırbistan’a savaş ilan ederken Almanya Avusturya’nın, Rusya ise Sırbistan’ın yanında savaşa girdi. Bir süre sonra İngiltere ve Fransa da Almanya’nın karşısında savaşa katıldı.

Savaş başladığında Osmanlı tahtında Padişah V. Mehmet Reşat, hükümette ise İttihat ve Terakki Partisi bulunuyordu. Osmanlı yöneticileri bu savaşta tarafsız kalabilmelerinin mümkün olamayacağını görüyor ve iki gruptan birine katılmak gerektiğini düşünüyorlardı. Bu nedenle daha savaş başlamadan İngiltere ve Fransa ile ittifak kurmak istemiş ancak bu devletlerden olumlu bir cevap alamamışlardı. Bunun üzerine başta Harbiye Nazırı Enver Paşa (Görsel 2.5) olmak üzere İttihat ve Terakkinin ileri gelenleri Almanya’ya yaklaşmışlardı.

Almanya’nın savaşı kazanacağına inanan Enver Paşa, bu devletin yanında savaşa girilmesi durumunda kaybedilen toprakların geri alınacağını düşünüyordu. Diğer yandan Almanya da Osmanlı Devleti’nin kendi yanında yer almasını istiyordu. Almanlara göre Osmanlı Devleti savaşa girerse Rusya’ya karşı yeni cepheler açılacak ve kendi üzerlerindeki savaş yükü hafifleyecekti. Diğer yandan Boğazlar, Osmanlı Alman ittifakının kontrolünde olacağı için İngiltere ve Fransa’nın Rusya ile birleşmesi önlenecekti. Osmanlı padişahının halifelik sıfatıyla yayımlayacağı bir cihat bildirisiyle de İngiltere ve Fransa’nın sömürgelerindeki Müslümanlar ayaklandırılabilecekti.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 34 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!