Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 39

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 39

On iki büyük zırhlıdan oluşan müttefik donanması, 18 Mart günü Çanakkale Boğazı’ndan geçmek isterken Şehit Yüzbaşı Hakkı Bey’in döşediği mayınlara çarparak ağır hasarlar aldı. Buna bir de tabyalarda bekleyen Türk topçusunun isabetli atışları eklenince müttefik donanması geri çekilmek zorunda kaldı. O gün yaşanan deniz savaşında üç düşman zırhlısı batarken dördü kullanılamaz hâle geldi.
Müttefikler deniz harekâtında uğradıkları ağır kayıpların ardından kara harekâtına girişerek Gelibolu Yarımadası’na asker çıkardılar. Ancak denizde olduğu gibi karada yapılan savaşlarda da hiç beklemedikleri bir savunmayla karşılaştılar. Bu savunmanın başkahramanı 19. Tümen Komutanı Kurmay Yarbay Mustafa Kemal idi. Mustafa Kemal, az sayıdaki askeriyle yarımadaya çıkan ilk birlikleri durdurmayı başardı. Gelibolu’da görev yapan diğer Türk komutanları da askerleriyle birlikte büyük kahramanlıklar göstererek İtilaf kuvvetlerini çekilmek zorunda bıraktılar.

Şimdi 25 Nisan sabahındayız. Yarımadanın batı kıyısındaki Arıburnu yönünden gelen top seslerinden orada bir şeylerin geçtiğini anlar. Hemen tertibatını alır. Süvari bölüğünü yarımadanın en yüksek tepesi olan Kocaçimen Tepesi’ne sevk ederken bağlı olduğu kumandanla (Esat Paşa) da temaslarını tamamlar. Arıburnu sahasını korumakla görevli komutandan gelen raporda bir tabur askerin yardıma gönderilmesi istenmektedir.
Mustafa Kemal anlar ki kara muharebesi başlamıştır. İş bir taburluk yardım meselesi değildir. Çanakkale Kara Harbi başlamıştır. Çıkarma yapılan nokta kendi cephesi değildir. Ama işin önemini kavramıştır. Hemen karar vermek lazımdır. Kararını verir. Emrindeki 57. Alayı derhâl Kocaçimen Tepesi’ne sürer. Kendisi de alayın başındadır. Mustafa Kemal’in Kocaçimen’den gördüğü manzara pek fikir verici değildir. Bunun üzerine bin zorlukla Conkbayırı’na geçer. Daha aşağıdaki 261 rakımlı tepede bulunan gözcü erlerin Conkbayırı’na kaçtıklarını görür ve önlerine çıkar.
– Nereye gidiyorsunuz?
– Düşman geldi.
– Nerede?
Elleriyle 261 rakımlı tepeyi gösterirler. Gerçekten de düşman tepeye serbestçe yaklaşmaktadır. Düşman ona Kocaçimen’deki askerlerinden daha yakındır. Derhâl kararını verir:
– Düşmandan kaçılmaz!
– Cephemiz yok…
– Süngünüz var ya…
Bu askerler kendi birliklerinden değildir. Ama o derhâl kumandayı alır ve süngü taktırıp hepsini yere yatırır. Bunların yattığını gören düşman da yere yatıp mevziye girer. Düşman duralamıştır.
İki taraf da kritik dakikalar geçirir. Arkadan 57. Alay yetişir. Düşman 8 taburdan fazladır. Mustafa Kemal’in bu kadar kuvveti yoktur. Fakat derhâl süngü taktırır. Alayın subaylarına verdiği emirler şunlardır:
– Size ben taaarruz emretmiyorum; ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimizi başka kuvvetler ve başka kumandanlar alabilir.
Kumandan işte böyle bir anda bu emri verebilen insandır. Netice şu oldu. Düşmana saldırıldı. Düşman dayanamadı. Sahile kadar gerileyerek oralarda tutunabildi.
Ya 57. Alay? 57. Alaydan bu gökkubbede baki kalan bir hoş sadadır. Çünkü Çanakkale Harbi’ndt 57. Alay tamamen şehit oldu.

Şevket Süreyya AYDEMİR, tarihçi-yazar, Tek Adam CI, s. 221, 222 (Düzenlenmiştir.).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 39 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!