Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 46

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 46 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 46

Ağır hükümler taşıyan Mondros Ateşkes Anlaşması bir silah bırakma anlaşması olmanın çok ötesinde, Osmanlı topraklarını parçalamayı amaçlayan siyasi bir belgedir. Bu anlaşmayla İtilaf Devletleri savaş sırasında yaptıkları gizli anlaşmalarla kararlaştırdıkları paylaşım planlarını gerçekleştirme imkânı buldular. Osmanlı Devleti ise bu anlaşmayı imzalamakla fiilî varlığı sona ermiş bir devlet hâline geldi.

Paris Barış Konferansı

Paris Barış Konferansı, I. Dünya Savaşı’nın galip devletlerinin katılımıyla 18 Ocak 1919’da toplandı. Konferansın toplanış amacı, yenilen devletlerle imzalanacak barış antlaşmalarının şartlarını belirlemekti. 32 devletin katıldığı konferansta söz sahibi devletler İngiltere, Fransa ve ABD idi. Ancak ABD Başkanı Wilson konferansta Milletler Cemiyeti Teşkilatının kurulması kararı alındıktan sonra ülkesine dönünce İngiltere ve Fransa öne çıktı.

Paris Barış Konferansı’nda Avrupa’nın yeni sınırları ve Osmanlı topraklarının paylaşılması ile ilgili konular üzerinde duruldu. İtilaf Devletleri arasında daha önce yapılmış olan gizli antlaşmalarda İzmir ve çevresi İtalya’ya bırakılmıştı. Ancak İngiltere, sömürgelerine giden deniz yolu üzerinde bulunan İtalya’nın daha fazla güçlenmesini istemediği için konferansta bu bölgenin Yunanistan’a verilmesini istedi. Bu durum İtilaf Devletleri arasında anlaşmazlıklara yol açtı. Aynı şekilde Ermenilere ve Araplara verilen sözlerin yerine getirilmesinde de sorunlar ortaya çıktı. Görüşmeler sonunda Almanya ile Versailles (Versay), Avusturya ile Saint Germain (Sen Cermen), Macaristan ile Triannon (Triyanon), Bulgaristan ile Neuilly (Nöyyi) Antlaşmaları imzalandı. Osmanlı Devleti ile imzalanacak barış antlaşması ise galip devletlerin aralarındaki görüş ayrılıkları nedeniyle sonraya bırakıldı.

Mondros Ateşkes Anlaşması’na Tepkiler

a. Hükûmetin Tepkisi

Mondros Ateşkes Anlaşması’nın ağır hükümleri karşısında Osmanlı yöneticileri kamuoyunu umutsuzluğa sevk etmemeye çalışıyorlardı. Bu amaçla anlaşma hakkında olumsuz değerlendirmelerde bulunmaktan kaçınıyorlardı. Örneğin Osmanlı Devleti adına Ateşkes Anlaşması’nı imzalayan Bahriye Nazırı Rauf Bey (Görsel 2.14) düzenlediği basın toplantısında şunları söylüyordu:

“İmzaladığımız mütareke sonucunda devletimizin bağımsızlığı, saltanatımızın hukuku bütünüyle korunmuştur. Bu mütareke, galip ile mağlup arasında yapılan bir mütareke değil, belki savaş durumundan çıkmak isteyen, denk iki kuvvet arasında yapılabilecek bir savaşmaya son vermek niteliğindedir.

Birincisi İngilizlerin Türklüğün yok edilmesini amaç edinmediklerini anladım. İkincisi memleketimizin sanıldığının aksine işgal altına alınmayacağını gördüm. Sizi temin ederim ki İstanbul’umuza bir tek düşman askeri çıkmayacaktır. Doğal olarak birkaç subay şurada burada görülebilecektir. Bundan başka tersanelerimiz de işgal olunmayacaktır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 46 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!