Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 49

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 49

Ç. KUVÂ-YI MİLLÎYE HAREKETİ

1. Kuvâ-yı Millîye’nin Doğuşu

İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Anlaşması’ndan sonra Türk milletini ortadan kaldırma ve Türk vatanını paylaşma planlarını uygulamaya koydu. Bu amaçla yurdumuzu işgale başladı. Ordumuz ateşkes hükümleri gereği terhis edildiği için ülkede işgallere karşı koyacak düzenli askerî birlikler yoktu. Bunun üzerine millet her türlü imkânsızlığa rağmen kendisini savunmak için bir araya geldi. Türk milletinin bağımsız yaşama arzusunun ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş hareketine “Kuvâ-yı Millîye hareketi” denildi.

İşgal kuvvetlerine karşı ilk Kuvayı- milliye hareketi Hatay Dörtyol’da başladı. Fransızlar ve onlarla birlikte hareket eden Ermenilerin saldırılarına karşı silaha sarılmaktan başka bir yol kalmadığını gören halk 19 Aralık 1918’de Fransız birliğine ateş açtı.

Güney Cephesi’nde Fransız işgaline karşı gelişen Kuvâ-yı Millîye ruhu İzmir’in işgali üzerine Batı Cephesi’nde de kendisini gösterdi. İşgale karşı silahlı mücadele fikri kısa sürede Batı Anadolu’nun her tarafına yayıldı. Pek çok yerde irili ufaklı Kuvâ-yı Millîye birlikleri kuruldu (Görsel 2.18). Her yaştan eli silah tutan gönüllülerin oluşturduğu bu birliklere kimi yerde subaylar kimi yerde ise Ethem Bey, Demirci Mehmet Efe ve Yörük Ali Efe gibi yerli halktan liderler komuta ediyordu.

“Türk milleti, öz yurdunun istila edildiğini; mal, can ve namusunun tehlikeye düştüğünü görünce, hele işgalcinin Yunanlar olduğunu anlayınca çılgına döndü. Büyük bir üzüntü duydu ve çektiği sıkıntıyı ve yorgunluğu hiçe sayarak kutsal saydığı şeyleri korumanır çarelerini aradı. Bunun sonucudur ki silahlı veya silahsız birçok insan, kendinden biraz daha iyi düşünebilenin peşine takılmakta tereddüt etmedi. Yine bu sebepledir ki bunların lideri bazen bir komutan bazen de okuması ve yazması bile bulunmayan bir kişi oldu. Vatanın kurtulması için fikir birliğine varan bu insanlar balta dâhil buldukları her tür silah ile düşmanın modern orduları karşısına çıkmakta bir an bile duraksama göstermediler.”

Dr. Selahattin TANSEL, siyaset tarihçisi-yazar, Mondros’tan Mudanya’ya Kadar, s. 275-283 (Düzenlenmiştir.).

Kuvâ-yı Millîye birlikleri halkın kurtuluşa olan inancını ve direniş azmini kuvvetlendirdi. Bu birlikler düzenledikleri baskınlarla düşman kuvvetlerinin ilerleyişini yavaşlattılar. Böylece Büyük Millet Meclisi hükümetine düzenli orduyu kurmak için ihtiyaç duyduğu zamanı kazandırdılar. Kuvâ-yı Millîyeciler işgalcilere karşı mücadele ederken bir yandan da Büyük Millet Meclisine karşı çıkan iç ayaklanmaların bastırılmasında önemli görevler üstlendiler.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 49 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!