Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 54

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 54

Millî varlığa düşman cemiyetler arasında azınlıkların yanı sıra ülke içindeki çeşitli kişi ve grupların kurduğu cemiyetler de faaliyet gösteriyordu. Millî Mücadele’ye zararlı amaçlar peşinde koşan bu cemiyetlerin belli başlıları şunlardır:

Wilson Prensipleri Cemiyeti

1918 Aralık ayında kurulan bu cemiyetin kurucuları vatanın kurtuluşunu Amerika Birleşik Devletleri’nin himayesi altına girmekte görüyorlardı. Hatta bu amaçla ABD başkanından yardım istemişlerdi.

Kürt Teâlî-i Cemiyeti

İstanbul’da kurulan bu cemiyetin amacı, başta İngiltere olmak üzere İtilaf Devletlerinin desteğini alarak Doğu Anadolu’da bağımsız bir Kürt devleti kurmaktı. Ancak bu bölgede halkın çoğunluğu cemiyete destek vermemiş ve Vilâyât-ı Şarkiyye Müdâfaa-i Hukuk-ı Millîye Cemiyetinin yanında yer almıştır.

İngiliz Muhipleri Cemiyeti

İngiltere’nin desteğini alarak vatanın bağımsızlığının elde edileceğini düşünen kişiler tarafından İstanbul’da kurulmuştu. Cemiyetin üyeleri (Görsel 2.24), Osmanlı Devleti’nin varlığını sürdürebilmesi için İngiltere’nin himayesi altına girmesi gerektiğini savunuyorlardı. İngiliz muhipleri Millî Mücadele hareketine hiçbir başarı şansı tanımıyor ve Anadolu’da ayaklanmalar çıkararak henüz işgale uğramamış vatan topraklarının da işgal edilmesine zemin hazırlamaya çalışıyorlardı.

Hürriyet ve İtilaf Fırkası

1911 yılında İstanbul’da İttihat ve Terakki Fırkasına karşı kurulmuştur. İngiltere yanlısı politikalar izleyen bu fırka Millî Mücadele’yi bir isyan hareketi olarak nitelendirmiştir. Etrafına topladığı cemiyetlerle bir muhalefet cephesi oluşturarak Millî Mücadele’nin karşısında yer almıştır.

Sulh ve Selâmet-i Osmaniye Fırkası

Cemiyet olarak kurulan fırka, 1919 yılı başlarında siyasi partiye dönüşerek Hürriyet ve İtilaf Fırkası ile birlikte hareket etmiştir. Millî Mücadele’ye karşı çıkan bu fırka, ülkenin kurtuluşu için padişahın emirlerine bağlı kalmak gerektiğini savunmuştur.

Teâlî-i İslam Cemiyeti

İstanbul’daki bazı medrese öğretmenleri tarafından kurulan bu cemiyetin amacı, dinî duyguları kullanarak halkı Millî Mücadele’ye karşı kışkırtmaktı. Cemiyet bu amaçla Hürriyet ve İtilaf Fırkası ve İngiliz Muhipleri Cemiyeti ile de iş birliği yapmıştı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 54 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!