Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 58

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 58 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 58

2. Mustafa Kemal’in Samsun’a Çıkışı ve Millî Bilincin Uyandırılması

Mustafa Kemal Bandırma Vapuru’yla (Görsel 2.28) çıktığı üç günlük tehlikeli deniz yolculuğunun sonunda 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a vardı. Samsun o sırada sayıca fazla olmasa da bir İngiliz birliğinin işgali altındaydı. Mustafa Kemal ilk iş olarak emrindeki vali ve kolordu komutanlarına bölgelerindeki asayiş durumunu sordu. Daha sonra da aldığı bilgilere ve kendi gözlemlerine dayanarak hazırladığı raporları İstanbul’a gönderdi. O bu raporlarında bölgedeki karışıklıkların Müslüman halkın değil, Rum çetelerinin saldırganlığından kaynaklandığını ifade etti. Ayrıca bu saldırıları önlemeye yönelik savunma tedbirlerinin alındığını belirtti. Mustafa Kemal bir yandan bölgedeki güvenliği sağlamaya çalışırken diğer yandan millî bilinci uyandırmaya çalıştı. Bu amaçla 25 Mayıs 1919’da da Havza’ya gitmek üzere yola çıktı.

“Düşmanların İzmir’e çıktıkları ve bütün vatanı parçalamaya karar verdikleri günlerdeydi. İstanbul’dan çıkarak Samsun’a gelmiştim. Bu güzel ve kıymetli şehirde yabancı askerler ve subaylar dolaşıyordu.
Bu güzel şehir halkının içeriyle ilişkisi, Merzifon’da bulunan yabancı askerlerle kesilmişti. Karadeniz’e açık olan bu şehir ve onun vatansever halkı, düşman donanmasının toplarıyla tehdit altında bulunuyordu. Fakat bütün bunlara rağmen ben, Samsun’u ve Samsun halkını gördüğüm zaman memleket ve millete ait bütün planlarımın, kararlarımın her hâlde başarılması mümkün olduğuna bir defa daha kuvvetle inandım. Samsunluların hâl ve durumlarında gördüğüm, gözlerinde okuduğum vatanseverlik; özveri, ümit ve planlarımı olumlu görüşe eriştirmeye yetmişti.

“ATATÜRK” Atatürk Araştırma Merkez, Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, C II, s. 192.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 58 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!