Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 65

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 65

d. Amasya Görüşmeleri (20 – 22 Ekim 1919)

Sadrazam Damat Ferit Paşa tüm engellemelerine rağmen Millî Mücadele hareketini durduramayacağını anlayınca istifa etmek zorunda kaldı. Yerine geçen Ali Rıza Paşa ise Millî Mücadele’ye ılımlı yaklaşan bir devlet adamıydı. Bu nedenle ilk iş olarak Bahriye Nazırı Salih Paşa’yı Temsil Heyeti Başkanı Mustafa Kemal ile görüşmesi için Anadolu’ya gönderdi.

20-22 Ekim 1919 tarihlerinde Amasya’da gerçekleşen görüşmeler sonucunda iki taraf arasında çeşitli konularla ilgili protokoller imzalandı. Bu protokollere göre iki taraf arasında şu kararlar alındı:

1. Vatanın bütünlüğünün ve bağımsızlığının korunması esastır.
2. Müslüman olmayan topluluklara siyasi ve sosyal dengemizi bozacak haklar verilmeyecektir.
3. Milletvekili seçimleri serbestçe yapılacaktır.
4. Mebusan Meclisi İstanbul dışında Osmanlı hükümetinin uygun göreceği güvenli bir yerde toplanacaktır.
5. İstanbul hükümetinin İtilaf Devletleri ile yapacağı barış görüşmelerine Temsil Heyetinin de uygun gördüğü temsilciler gönderilecektir.
6. İstanbul hükümeti, Sivas Kongresi’nin kararlarını tanıyacaktır.
İstanbul hükümeti, Amasya Görüşmelerinde alınan kararlardan sadece Mebusan Meclisinin toplanmasını kabul etti. Mustafa Kemal, Osmanlı Mebusan Meclisinin İtilaf Devletlerinin kontrolü altındaki İstanbul’da toplanmasını uygun görmedi. Bunun yerine milletvekillerinin serbestçe karar alabilmesi için Meclisin İstanbul dışında güvenli bir yerde toplanmasını istedi. Ancak anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle bu kanunun hükümet tarafından benimsenmediğini görünce daha fazla ısrar etmedi.
Osmanlı hükümeti, Amasya Görüşmelerini yapmakla Temsil Heyetinin hukuki varlığını ve Millî Mücadele’yi resmen tanımış oldu.

Amasya Görüşmelerinin Millî Mücadelemizdeki yeri ve önemi hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: İstanbul Hükümeti, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni ve Temsil kurulunu tanıdı. Anadolu hareketi İstanbul hükûmetine karşı siyasal bir başarı kazandı. İstanbul Hükümeti, Atatürk’ün deyimiyle Anadolu’ya tabi olmak zorunda kaldı.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 65 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
love
1
sad
0
happy
0
clap
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!