Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 69

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 69

Misak-ı Millî ile millî sınırlarımız çizilerek (Harita 2.6) Türk vatanının bütünlüğü esas alındı. Bu belgede İtilaf Devletleri ile yapılacak barış antlaşmasının ilkeleri belirlendi. Buna göre kapitülasyonların, mali ve ekonomik müdahelelerin, siyasi dayatmaların reddedileceği belirtildi. Siyasi bağımsızlığın yanı sıra ekonomik bağımsızlıktan da ödün verilemeyeceği vurgulandı. Böylece Türk milletinin ulusal egemenlik ilkesi gereği kendi geleceğine yalnızca kendisinin karar vereceği dünyaya ilan edilmiş oldu.

Türk milletini temsil eden Mebusan Meclisinin Misak-ı Millî’yi kabulü üzerine İtilaf Devletleri bu kararın geri alınması yönünde hükümete baskı yaptı. Bu baskılarından bir sonuç alamayınca da 16 Mart 1920’de İstanbul’u resmen işgal edip (Görsel 2.37) karakolları, telgrafhaneleri ve devlet dairelerini kontrol altına aldı. Mebusan Meclisini basarak Milli Mücadele’yi destekleyen bazı milletvekillerini ve devlet görevlilerini tutuklayıp Malta Adası’na sürgün ettiler. Mustafa Kemal, İstanbul’un işgali karşısında İtilaf Devletleri parlamentolarına çektiği telgraflarla işgali protesto etti. İşgalin Anadolu’nun içlerine yayılmasını önlemek amacıyla kuzeyde Geyve, güneyde ise Ulukışla civarındaki köprü ve demir yollarını tahrip ettirdi. Asker ve sivil makamlardan İstanbul ile haberleşmelerini kesmelerini istedi. Ayrıca İstanbul’daki tutuklamalara karşılık vermek üzere Anadolu’daki İtilaf Devletleri subaylarının tutuklanmalarını emretti.

İtilaf Devletleri Misak-ı Millî’nin en fazla hangi maddesine tepki göstererek İstanbul’u işgal etmiş olabilirler? Neden?

  • Cevap: Misak-ı Milli ile beraber Türk milletinin ulusal egemenlik ilkesi gereği kendi geleceğine yalnızca kendisinin karar vereceği dünyaya ilan edilmiş oldu. Ayrıca kapitülasyonların kaldırılacağı, mali ve ekonomik müdahale ile siyasi dayatmaların da yok sayılacağı maddeleri üzerine Türk milleti ve vatanında iğrenç emellerini gerçekleştiremeyeceklerini anladıkları için işgal etmişlerdir.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 69 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
2
love
1
clap
1
confused
0
happy
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!