Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 72

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 72

Büyük Millet Meclisine karşı çıkarılan ayaklanmalar özelliklerine göre dört grupta incelenebilir:

a. Doğrudan Doğruya Osmanlı Hükümeti Tarafından Çıkarılan Ayaklanmalar

Anzavur Ayaklanması: Ahmet Anzavur tarafından Balıkesir yöresinde çıkarıldı. İsyan Adapazarı

yöresine kadar yayıldı. Görevi Kuvâ-yı Millîyeyi Çanakkale Boğazı’ndan uzak tutarak İngilizlerin güvenliğini sağlamak olan Anzavur, üzerine gönderilen millî kuvvetler karşısında tutunamayarak İstanbul’a kaçtı.
Kuvâ-yı İnzibatiye Ayaklanması: İngilizlerin yardımıyla Osmanlı hükümeti tarafından kurulan Kuvayıinzibatiyenin görevi millî kuvvetleri İstanbul ve Boğazlar bölgesinden uzaklaştırmaktı. Bu ordu Anzavur kuvvetleriyle birleşerek Adapazarı yöresinde saldırıya geçtiyse de yenilerek İstanbul’a çekilmek zorunda kaldı.

b. Osmanlı Hükûmetinin ve İtilaf Devletlerinin Kışkırtmaları Sonucunda Çıkan Ayaklanmalar

Kuvâ-yı Millîyeyi etkisiz hâle getirmeyi ve Ankara’yı bir çember içine alarak Millî Mücadele hareketini boğmayı amaçlayan bu ayaklanmaların en tehlikelileri Bolu-Düzce-Hendek-Adapazarı Ayaklanmaları oldu. Geniş bir alana yayılan bu ayaklanmalar Batı Cephesi’ndeki ordu birlikleri ve Kuvâ-yı Millîye tarafından bastırıldı. Aynı günlerde Anadolu’nun farklı yerlerinde başka isyanlar da patlak verdi. Yozgat’ta Çapanoğulları, Konya’da Delibaş Mehmet, Afyon’da Çopur Musa ve Siirt’te Çemil Çeto isyanları ile Urfa’daki Millî ve Sivas’taki Koçgiri aşiretlerinin çıkardığı ayaklanmalar bu isyanların başlıcalarıdır.

c. Kuvâ-yı Millîyecilerin Çıkardığı Ayaklanmalar

Büyük Millet Meclisine karşı ayaklananlar arasında Ethem ve Demirci Mehmet Efe gibi Kuvâ-yı Millîyeciler de vardı. Millî Mücadele’ye önemli hizmetlerde bulunmuş olmakla birlikte bu kişiler başlarına buyruk davranıyor, ihtiyaçlarını halktan zorla karşılama yoluna gidebiliyorlardı.
Diğer yandan kazandıkları başarıların etkisiyle düzenli ordu yerine kendi esaslarına göre askerî birlikler kurulmasının daha doğru olacağı yönünde propagandalar yapıyorlardı. Bu nedenle bazı Kuvâ-yı Millîye şefleri düzenli orduya katılmak istemediler. Büyük Millet Meclisinin sevk ve idaresi altına girmeyi reddederek isyanlar çıkardılar. Bu isyanlar Büyük Millet Meclisine bağlı birlikler tarafından bastırıldı (Görsel 2.39). Böylece düzenli ordunun önündeki son engel de aşılmış oldu.

BMM’nin yerinde olsaydınız ayaklanmaları bastırmak için hangi önlemleri alırdınız?

  • Cevap: Kuvayi Milliyecileri tek çatı altında toplamak, halkın moralini yükseltmek, askeri taktik ve dehaların planlarını uygulamak, vatan hainlerini en sert şekilde cezalandırmak ve bazı yabancı ülkelerden silah mühimmat vs gibi destekler bulmak gibi önlemler alırdım.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 72 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!