Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 78

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 78 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 78

5. Mustafa Kemal’in I. Dünya Savaşı’nda görev yaptığı cephelerin kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Suriye-Çanakkale-Kafkas
B) Çanakkale-Kafkas-Suriye
C) Kafkas-Çanakkale-Suriye
D) Suriye-Kafkas-Çanakkale

  • Cevap: B

6. Çanakkale Savaşları, I. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştirecek nitelikte önemli sonuçlar ortaya çıkardı. Boğaz’ın geçilememesi nedeniyle yardım alamayan Rusya’da çarlık rejimi yıkıldı. Yeni yönetim Rusya’nın savaştan çekildiğini ilan etti. Diğer yandan İtalya, İtilaf Devletleri; Bulgaristan ise İttifak Devletlerinin yanında savaşa girdi.

Yukarıda anlatılan gelişmelerin;
I. Savaştan etkilenenlerin sayısının artması,
II. İttifak Devletlerinin kazanma umudunun artması,
III. Osmanlı Devleti ile müttefikleri arasında kara bağlantısının kurulması,
IV. Irak Cephesi’nin kapanması durumlarından hangilerini ortaya çıkarması beklenir?

A) I ve III
B) I, II ve III
C) II, III ve IV
D) I, II, III ve IV

  • Cevap: B

7. Mustafa Kemal başkanlığındaki Temsil Heyetinin Ankara’yı merkez seçmesinde Ankara’nın;

I. Batı Cephesi’ne yakın olması,
II. Güvenli bir yerde bulunması,
III. Ulaşım ve haberleşme imkânlarına sahip olması özelliklerinden hangileri etkili olmuştur?

A) Yalnız I
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

  • Cevap: D

D) Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Millî Mücadele’ye karşı çıkarılan iç isyanların ortak amaçları nelerdir?

  • Cevap: Bu ayaklanmaların bir bölümü, Anadolu topraklarının bir bölümü üzerinde yeni bir devlet kurmayı amaçlayan; diğer bölümü ise saltanat ve hilafete geleneksel ve dinsel yönden bağlı olanlarca çıkarılmış isyan hareketleridir. Hıyanet, kin ve bağnazlığın yarattığı isyanların amacı; milli hareketi boğmaktır

2. Kuvâ-yı Millîye’nin Millî Mücadele’nin kazanılmasına katkıları nelerdir?

  • Cevap: Türk köylerini Rum ve Ermeni çetelerin saldırılarına karşı korumuşlardır. Halka moral vermiş ve ulusal bilincin gelişmesine katkı sağlamıştır. Düzenli ordu kuruluncaya kadar halkı korumuştur. TBMM`ye karşı başlayan iç ayaklanmaların bastırılmasında çok önemli fayda sağlamıştır.

3. Amasya Genelgesi’ne göre Millî Mücadele’nin amacı, gerekçesi ve yöntemi nedir?

  • Cevap: Amasya Genelgesi, İstanbul Hükümeti’nin bağımsızlığını kaybetme tehlikesini ve etkisizliğini tanımlamış ve milletin kararlılığına ve kararına bağlı olan bağımsızlığa giden yolu belirtmiştir. Bu nedenle Genelge direnişi yürütmek için bir yönetim kurulu ihtiyacını belirtmiş ve Sivas’ta kongre yapılması çağrısı yapmıştır.

4. Mondros Ateşkes Anlaşması’nın uygulanması karşısında Osmanlı hükümetinin tutumu ne olmuştur?

  • Cevap: Halkın yönetime karşı güveni azalmış, Osmanlı devleti Anadolu’ya gönderdiği Nasihat Heyetleri ile direnişi kırmaya çalışarak, İtilaf devletleri ile iyi geçinmeyi benimsemiş ve böylece saltanatın devamının mümkün olacağını hesap etmiştir.

5. Amasya Görüşmelerinin Millî Mücadele’deki yeri ve önemi nedir?

  • Cevap: Amasya Genelgesi, İstanbul Hükümeti’nin bağımsızlığını kaybetme tehlikesini ve etkisizliğini tanımlamış ve milletin kararlılığına ve kararına bağlı olan bağımsızlığa giden yolu belirtmiştir. Bu nedenle Genelge direnişi yürütmek için bir yönetim kurulu ihtiyacını belirtmiş ve Sivas’ta kongre yapılması çağrısı yapmıştır.

6. İngiliz Muhipleri Cemiyetinin amaçları nelerdir?

  • Cevap: İngilizlerden para yardımı alan bu cemiyet, Anadolu’da karışıklıklar çıkarmayı ve Kurtuluş Savaşı’nı engellemeyi amaçladı. Kurtuluş Savaşı’na karşı yapılan tüm yıkıcı eylemlerin ve örgütlenmelerin destekleyicisi oldu.

7. TBMM hükümetinin iç ayaklanmalara karşı aldığı önlemler nelerdir?

  • Cevap: Şu önlemler alınmıştır:

Hıyanet-i Vataniye Kanunu çıkarıldı.
Firariler Kanunu çıkarıldı.
İstiklal Mahkemeleri kuruldu.
İrşad Heyetleri oluşturuldu.
Anadolu Ajansı kuruldu.
Hakimiyet-i Milliye gazetesi çıkarıldı.
Kuva-yı Milliye kaldırıldı, düzenli ordu kuruldu.
Karşı fetvalar yayınlandı.

8. Millî Kongre Cemiyetini diğer millî cemiyetlerden ayıran özellikler nelerdir?

  • Cevap: Milli Kongre Cemiyeti diğer cemiyetlerden farklı olarak basın-yayın yoluyla Anadolu’nun haksız yere işgal edildiğini Türk ve dünya kamuoyuna duyurmaya çalışmaktadır. Milli Kongre Cemiyeti diğer cemiyetlerden farklı olarak ulusal bir cemiyettir. Diğerleri bölgesel cemiyetlerdir.

9. Erzurum Kongresi’nde alınan kararlardan hangisiyle ülke bütünlüğü vurgulanmıştır?

  • Cevap: Türk milletinin var olma mücadelesindeki ilk refleksini ve kararlılığını gösterdiği tarihi kongrede alınan “Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz.” kararı ile Milli Mücadele yolunda büyük bir aşama kaydedildi.

10. Mustafa Kemal’in Havza’dan yaptığı bir çağrıyla yurdun her yerinde protesto mitingleri düzenlenmesini istemesinin nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Mitingler düzenlenmesini, işgallerin protesto edilmesini, İtilaf devletlerin temsilcilerine ve İstanbul hükümetine uyarı telgrafı çekilmesini istemiştir. Böylece milli bilinç sağlanacak, İstanbul hükümeti ve İtilaf devletlerine Türk halkının işgallere karşı sessiz kalmayacağı, karşı koyacağı gösterilmiş olacaktı.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 78 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
63
clap
17
love
14
unlike
6
confused
6
angry
4
happy
3
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!