Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 81

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 81

Kâzım Karabekir (1882-1948)

Millî Mücadelenin önemli komutanlarından biri olan Kâzım Karabekir 1882’de İstanbul’da doğdu. 1905’te Harp Akademisini bitirerek Manastır’a atandı. Millî Mücadelede Doğu Cephesi Komutanlığı yaptı. 1924’te Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kurucuları arasında yer aldı. 1946’da TBMM Başkanlığına seçildi ve vefat ettiği 1948 yılına kadar bu görevde kaldı.

Kâzım Karabekir, Doğu Anadolu’da görev yaptığı sırada askerî faaliyetlerinin yanı sıra bölgenin sosyal ve kültürel kalkınmasını sağlamaya yönelik çalışmalarda da bulundu. Bu amaçla I. Dünya Savaşı sırasında anasız babasız kalan 4 bin kadar çocuğa sahip çıktı. Karabekir Paşa “Gürbüzler Ordusu” adını verdiği bu çocuklar için karargâh hâline getirdiği Sarıkamış’ta okullar açtı.

Halide Edip ADIVAR, siyasetçi ve yazar, Türk’ün Ateşle İmtihanı, s. 256, 257 (Düzenlenmiştir.).

1920 yılı sonlarına doğru taarruza geçen Kâzım Karabekir, Ermeni işgali altındaki Sarıkamış, Kars ve Gümrü’yü geri aldı. Böylece Ermenistan’ı barış istemek zorunda bıraktı.

Ermenistan ile Büyük Millet Meclisi hükümeti arasında 2-3 Aralık 1920’de Gümrü Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile Kars, Sarıkamış, Kağızman ve Iğdır Türkiye’ye geri verildi. Ermenistan hükümeti silah ve cephanelerini Türk kuvvetlerine teslim etti. Ayrıca Sevr Antlaşması’nı geçersiz saydığını ilan ederek Anadolu topraklarına yönelik taleplerinden vazgeçti. Ermenistan’a karşı kazanılan bu zafer Millî Mücadele’nin askerî alandaki ilk başarısıdır. Zaferin ardından imzalanan Gümrü Antlaşması ise Büyük Millet Meclisinin uluslararası alanda kazandığı ilk siyasi zafer olarak tarihe geçmiştir. Bu antlaşmayla Ermenistan BMM’yi uluslararası alanda tanıyan ilk devlet olmuştur.

“Bu zafer ile Millî Mücadele’nin ve İstiklal Harbi’nin bir cephesi kapanmış, Anadolu İhtilali’nin de 1920 yılı ortalarında geçirdiği tehlikelerden sonra prestiji artmış oluyordu. Asıl harbi batıda yapacak olan Türk ordusu, artık arkası emin şekilde döğüşecek ve doğudaki birliklerden bir kısmı Batı Cephesi’ne nakledilecekti. Bunlardan başka Rusya’dan gelecek yardımlar için yol açılmış bulunuyordu.”

Sabahattin SELEK, Ulusal Kurtuluş Savaşı, C I, s. 311, 312.

“Ermeni heyeti ile Gümrü Antlaşması’nı görüşmeye başladık. 27 Kasım’da Ermenilere Sevr Antlaşmasındaki imzalarını geri aldırdık. Bugünü bu uğursuz antlaşmanın yırtıldığı gün olarak kutladık. Bu olayı Ankara’ya müjdeledim. 2-3 Aralık gecesi Gümrü Antlaşması’nı imzaladık.
Antlaşma şartı olarak Ankara’nın istediği 2 bin tüfek, 3 batarya, 12 dağ topu, 40 makineli tüfeği Ermenilerden aldım. Doğu Cephesinin ilk armağanı olarak Batı Cephesi’ne ulaştırılmak üzere yola çıkardım.”

Kâzım KARABEKİR, İstiklal Harbimiz, s. 890, 891 (Düzenlenmiştir.).

Yukarıdaki metinlerden hareketle Gümrü Antlaşmasının Millî Mücadeledeki yeri ve önemi ile ilgili olarak neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Gümrü Antlaşması, TBMM Hükûmetinin uluslararası alanda kazandığı ilk başarıdır. İlk kez bir devlet Anadolu’da işgal ettiği topraklardan vazgeçerek, Misak-ı Millîyi kabul etmiştir. Doğu Cephesinde Ermenistan’a karşı kazanılan başarılar Kurtuluş Savaşında düzenli ordu tarafından kazanılan ilk başarıdır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 81 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
clap
1
love
1
unlike
1
angry
0
happy
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!