Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 83

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 83

Urfa’nın Kurtuluşu

Urfa önce İngilizler daha sonra da 30 Ekim 1919’da Fransızlar tarafından işgal edildi. Fransızlar diğer şehirlerde olduğu gibi Urfa’da da Ermenilerle iş birliği yaptılar. Diğer yandan Urfalıları birbirlerine karşı kışkırtarak bölmeye çalıştılar.

Urfa’da Ermeniler, Fransızlardan aldıkları cesaretle halka karşı onur kırıcı ve tahrik edici davranışlarda bulunmaya başladılar. Urfalılar bağımsızlıklarına, millî birlik ve beraberliklerine yönelik bu saldırılar karşısında Urfa Müdâfaa-i Hukuk Cemiyetini kurdular. Cemiyetin başkanlığına da Mustafa Kemal tarafından bölgeye atanan Yüzbaşı Ali Saip Bey’i getirdiler.

Ali Saip (Ursavaş) Bey (1895-1939)

1885 yılında bugün Irak sınırları içinde kalmış olan Revandiz’de doğan Ali Saip Bey Harp Okulundan mezun oldu. 1919 yılında Urfa Jandarma Komutanlığına getirildi. Şehrin ileri gelenleri ile bir millî teşkilat oluşturarak Urfa’nın kurtuluşunda önemli rol oynadı. Bu nedenle Atatürk tarafından kendisine “Ursavaş” soyadı verildi. 1939’da Adana’da vefat etti.

Urfalılar iki ay kadar süren çatışmalar sırasında dışarıdan yardım alma imkânı bulamadılar. Ancak özgürlük ve bağımsızlıklarını kaybetmemek için birlik, beraberlik ve dayanışma içinde şanlı bir direniş sergilediler. 11 Nisan 1920’de de düşmanı şehirlerinden atmayı başardılar. Urfalılar, haklarını koruma konusunda gösterdikleri üstün cesaret ve fedakârlıklarıyla tarihe geçtiler (Görsel 3.3). 22 Haziran 1984’te de Urfa’ya “şanlı” unvanını veren TBMM tarafından ödüllendirildiler.

Urfa Kurtuluş Marşı

Dağlarda uğuldar göklerde gürler,
Yankılar durmadan söyler o günü.
Urfa’yı bir daha kükrer görürler,
Her On Bir Nisan’da anarken dünü.

Tarihe nişandır kurtuluşumuz.
Bize armağandır kurtuluşumuz.
Bir eşsiz destandır kurtuluşumuz.
En büyük şereftir Türk oluşumuz.

Urfa Kurtuluş Marşı’nı okuyan bir Şanlıurfalının duygu ve düşünceleri neler olabilir?

  • Cevap: Tüyleri diken diken olur. Kahramanlık ve mücadele zaferlerini okudukça vatana ve bu vatan için yaşamını ortaya koyan kahramanlara olan saygı ve sevgisi arşa ulaşır. Özetle millet bilinci bağımsızlık ateşi harlanır yüreğinde.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 83 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!