Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 91

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 91

Moskova Antlaşması (16 Mart 1921)

Rusya’da çarlık rejiminin yıkılmasından sonra kurulan Sovyet Rusya, Batılı devletlerin Anadolu’ya girmesini ve Boğazlara hâkim olmasını güney sınırlarının güvenliği bakımından tehlikeli buluyordu. Bu nedenle söz konusu devletlere karşı mücadele yürüten Türkiye ile dostluk kurmak istiyordu. Ancak TBMM hükümetinin askerî gücü konusunda tereddütleri olduğu için bu desteği bir anlaşmaya bağlama konusunda kararsız davranıyordu.

I. İnönü Zaferi’nin kazanılması Sovyet Rusya’nın tereddütlerini ortadan kaldırdı ve görüşmeler 16 Mart 1921’de Moskova Antlaşması’nın imzalanmasıyla sonuçlandı (Görsel 3.9). İki taraf arasında dostluk ve yardımlaşma kapılarını açan bu antlaşmayla Türkiye, İtilaf Devletlerine karşı güçlü bir devletin desteğini kazanmış oldu.

Moskova Antlaşması’na göre taraflardan birinin tanımadığı bir antlaşmayı diğer taraf da tanımayacaktı. Antlaşmayla Kars, Ardahan ve Artvin’in Türkiye’ye; Batum’un Gürcistan’a, Nahcivan’ın ise Azerbaycan’a bırakılmasına karar verildi. Böylece doğu sınırımız bugünkü şeklini alırken Doğu Cephesi’ndeki savaş tehlikesi kesin biçimde ortadan kalktı. Bu belgede tarafların ekonomi alanında kuracakları iş birliğinin yanı sıra demir yolu ve telgraf hatlarını geliştirerek aralarındaki ilişkileri daha ileri taşımaları da hükme bağlandı. Moskova Antlaşması’yla Sovyet Rusya, Sevr Antlaşması’nı ve Çarlık Rusya’sı ile Osmanlı Devleti arasında yapılan antlaşmaları geçersiz sayarak Misak-ı Millî’yi tanıdı. Ayrıca kapitülasyonlardan vazgeçmeyi kabul etti. İki taraf boğazlarla ilgili hususları Karadeniz’e kıyısı olan devletler arasında yapılacak bir konferansla belirlenmesi konusunda da anlaşmaya vardı.

Moskova Antlaşmasının Millî Mücadelemize etkisi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Türkiye ile Sovyet Rusya arasında 16 Mart 1921’de imzalanan Moskova Antlaşması neticesinde doğu sınırlarının güvenliğini sağlayan Türkiye, bütün gayretlerini Batı Cephesi’ne yönlendirme imkânına kavuşarak ordusunun durumunu kuvvetlendirmiş ve Yunanistan’ı yenilgiye uğratmayı başarmıştır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 91 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!