Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 96

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 96

C. TEKÂLİF-İ MİLLÎYE EMİRLERİ (7 – 8 AĞUSTOS 1921)

Kütahya-Eskişehir Muharebelerinde stratejik önemi olan şehirlerimizin kaybedilmesi ve ordumuzun Sakarya’nın doğu kıyılarına kadar çekilmesi bütün yurtta üzüntüyle karşılandı. Mustafa Kemal’in ordumuzun daha fazla kayba uğramaması için bütün sorumluluğu üzerine alarak verdiği çekilme kararı Mecliste de sert tartışmalara neden oldu.

Bunun üzerine sorumluluğu üstlenen Mustafa Kemal Meclis kürsüsüne çıkarak (Görsel 3.12)

“Başkomutanlık” yetkisi istedi. TBMM de 5 Ağustos 1921 tarihli toplantısında çıkardığı Kanun’la onu üç ay süreyle başkomutan tayin etti. Bu Kanun’a göre Başkomutan’ın vereceği her emir, kanun hükmünde kabul edilecekti. Başkomutan Mustafa Kemal ilk iş olarak Türk milletini vatan savunmasında topyekûn seferber edebilmek ve ordunun eksikliklerini gidermek üzere Tekâlif-i Millîye Emirleri’ni yayımladı.

“1 sayılı emrimle her ilçede bir Tekâlif-i Millîye Komisyonu kurdurdum.
2 sayılı emrime göre her aile birer kat çamaşır, birer çift çorap ve çarık hazırlayıp Tekâlif-i Millîye Komisyonuna teslim edecekti.
3 sayılı emrimle tüccarın ve halkın elinde bulunan çamaşırlık bez, her türlü kışlık ve yazlık kumaş, kalın bez, kösele, meşin, tel, çivi, kundura ipliği, nal, mıh, yem torbası, yular, semer vi urgan stoklarının yüzde kırkına, bedeli sonradan ödenmek üzere el koydum.
4 sayılı emrimle eldeki buğday, saman, un, arpa, fasulye, bulgur, nohut, mercimek, kasaplık hayvan, şeker, gaz, pirinç, sabun, yağ, tuz, zeytinyağı, çay, mum stoklarının yine yüzde kırkına, bedeli sonradan ödenmek üzere el koydum.
5 sayılı emrimle ordu için alınan taşıtlardan geriye kalanlarıyla ayda bir kez ve parasız olarak yüz kilometrelik bir uzaklığa kadar askerî ulaştırma işlerinde taşıma yapılmasını zorunlu kıldım.
7 sayılı emrimle halkın elinde bulunan savaşta işe yarar bütün silah ve cephanenin üç gür içinde teslimini istedim.”

Kemal ATATÜRK, Nutuk, s. 417, 418

Tekâlif-i Millîye Emirleri’nin yayımlanmasının ardından bu emirleri hayata geçirmekle görevli olmak üzere ilçelerde Tekâlif-i Millîye Komisyonları oluşturuldu. Ayrıca emirleri yerine getirmeyenlerin vatana ihanetle yargılanması için Ankara, Konya, Kastamonu, Eskişehir ve Samsun’da İstiklal Mahkemeleri kuruldu. Tekâlif-i Millîye Emirlerinde, bedeli sonradan ödenecek denilen yardımlar Tekâlif-i Millîye Komisyonları tarafından titizlikle kayıt altına alındı.

Mustafa Kemal, Tekâlif-i Millîye Emirlerinin gerekçesini “Harp, yalnız iki ordunun değil, iki milletin bütün varlıklarıyla ve ellerindeki her şeyle, bütün elde tutulur ve tutulmaz güçleriyle birbirleriyle karşı karşıya gelmesi ve birbiriyle vuruşması demektir. Bundan dolayı bütün Türk milletini cephede bulunan ordu kadar fikren, hissen ve fiilen ilgilendirmeliydim. Milletin her ferdi, yalnız düşman karşısında bulunanlar değil; köyde, evinde, tarlasında bulunan herkes silahla vuruşan savaşçı gibi kendini ödev almış hissederek bütün varlığını mücadeleye verecekti.”(1) sözleriyle ifade etmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 96 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!