Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Dersdestek Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 98

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 98

Ç. AYAĞA KALKAN MİLLET

1. Sakarya Meydan Muharebesi (23 Ağustos – 13 Eylül 1921)

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Tekâlif-i Millîye Emirlerini yayımladıktan sonra Polatlı’daki cephe karargâhına gelerek ordusunun başına geçti. Savaş, Sakarya Nehri’nin batısındaki mevzilerinden çıkan Yunanların 23 Ağustos’ta Türk ordusuna saldırısıyla başladı (Harita 3.5).

Yunan ordusu Mangal Dağı’nı ele geçirdikten sonra taarruzunu sağ kanat üzerine yoğunlaştırdı. Bu saldırılar sırasında Türk savunma hatlarında yer yer kırılmalar meydana gelirken bazı birlikler geri çekilmek zorunda kaldı. Ordumuzun Ankara’ya doğru gerilemesiyle birlikte Yunan ordusunun morali yükseldi. Bunun da etkisiyle önemli bir savunma noktası olan Çal Dağı’nı almak için saldırılarını şiddetlendirdi. Sakarya Muharebesi’nin bu en kritik anında Başkomutan Mustafa Kemal (Görsel 3.14) kendi sözleriyle “Ya istiklal ya ölüm!” şeklinde ifade edilebilecek bir savaş stratejisini uygulamaya koydu. O güne kadar savaş meydanlarında benzerlerine pek rastlanmamış bir taktik anlayışıyla ordusuna şu tarihî emrini verdi:

“Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz. Onun için küçük büyük her birlik bulunduğu mevziden atılabilir. Fakat küçük büyük her birlik, ilk durabildiği noktada yeniden düşmana cephe kurup savaşa devam eder. Yanındaki birliğin çekilmeye mecbur olduğunu gören birlikler ona tabi olamaz. Bulunduğu mevzide sonuna kadar dayanmaya ve karşı koymaya mecburdur.”(1)

Mustafa Kemal’in bu emrini uygulayabilecek bir ordunun özellikleri neler olmalıdır? Neden?

  • Cevap: Ancak düzenli disiplinli ve bütün ruhu varanın bağımsızlığı için atan bir ordu tarafından uygulanabilirdi. Düzenli orduya geçilmesinin en büyük nedenlerinden biri de bu amaçları taşıması idi.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 98 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!