Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 16 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 16 Soruları ve Cevapları Çöz


8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 16 Soruları ve Cevapları Çöz

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem bir söz grubu değildir?

A) Arkadaki perdesiz, küçük pencerenin yanında saz asılıydı.

B) Burası, Orta Çağ’ın medeniyet ve kültür merkeziydi.

C) Sait Faik Abasıyanık, Türk edebiyatının en başarılı öykücülerindendir.

D) Aşağısı, baş döndürecek kadar derin bir uçurumdu.

 

2) Aşağıdaki cümlelerden hangisi, yalnızca özne ve yüklemden oluşmuştur?

A) Kazma ve küreği alarak tarlanın yanındaki eve gitti.

B) Birkaç saat dinlendikten sonra işe devam etti.

C) Kocaman odayı tek başına boyaması zordu.

D) Uzaya araç göndermek için bir proje geliştirdiler.

 

Dağın tepesinden yuvarlanan taşlar aşağıda bir yığına

dönüştü.

3) Yukarıdaki altı çizili söz grubu cümlenin hangi ögesidir?

A) Özne

B) Belirtisiz nesne

C) Yer tamlayıcısı

D) Yüklem

 

4) Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili söz grubu özne görevinde kullanılmamıştır?

A) Damla damla verilen su, susuzluğu daha da artırır.

B) Her anne-baba, çocuğunun başarılarını görmek ister.

C) Oğuz illerinde Deli Dumrul adında bir yiğit vardı.

D) İçinde tutuşan merak ateşi her yerini sarıyordu.

 

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem yanlış gösterilmiştir?

A) Gürültülü ve kötü sözler haksızlığın işaretleridir

B) Hata yaptığını kabul eden kişi, doğru yoldadır.

C) Uyanan bir düşünce kolay kolay uyuyamaz.

D) Tatlı dil, her kapıyı açan sihirli bir anahtardır.

 

6) “Yazı, tüm insanlığın ortak hafızasıdır.” cümlesinin yüklemi aşağıdakilerden hangisidir?

A) hafızasıdır

B) ortak hafızasıdır

C) insanlığın ortak hafızasıdır

D) tüm insanlığın ortak hafızasıdır

 

 

Yaptığınız sözleşmenin şartları nelerdir?

7) Aşağıdakilerden hangisi, bu cümlenin öge dizilişiyle aynıdır?

A) Ders kitaplarını uzunca bir rafa özenle dizdi.

B) On parmağında on marifet olan insan, yeteneklidir.

C) Kendisini dinleyenlere hüzünlü hikâyesini anlattı.

D) Ev sahibi, konuğun çantasını yiyecekle doldurmuş.

 

8) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin öznesi bir söz grubu değildir?

A) Umursamaz tavırlı adam insanların dikkatini çekiyordu.

B) Pembe tişörtlü kız bu meşhur filmin ana kahramanıydı.

C) Anadolu türkülerini anlatmaya sözcükler yetmez.

D) Amcamların bahçesi, gelen misafirleri büyüledi.

 

 

9) Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yüklem çekimli bir fiildir?

A) Öz saygı ve kendine güven duygusu, çalışmanın meyvesidir.

B) Bütün sanatlarda insanı şaşırtan bir yan vardır.

C) Rüyaları gerçekleştirmenin en kestirme yolu uyanmaktır.

D) Küçük işlere takılıp kalan kişi büyük işler başaramaz.

 

10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru, özneyi buldurmaya yöneliktir?

A) Bir romanı okurken nelere dikkat edersiniz?

B) Bu hafta bahçedeki ağaçları kim sulayacak?

C) Bu çiçeğin tohumunu nerede bulabilirim?

D) Yazar son hikâyesinde ne anlatıyor?

 

11) “Sevimli kırlangıç, ağzında taşıdığı çamur ve çöplerle

güzel bir yuva yaptı.” cümlesinin öznesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sevimli kırlangıç

B) Güzel bir yuva

C) Çamur ve çöplerle

D) Bir yuva

 

12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gizli özne kullanılmıştır?

A) Masallar insana yeni hayaller kurdurur.

B) Sevimli kedi sobanın yanında mışıl mışıl uyuyor.

C) Suyun kenarında altı asırlık bir çınar ağacı vardı.

D) Köye gidince hemen kümesteki yumurtaları toplardı

Test 16   1. A   2. C   3. A   4. B   5. C   6. D   7. B   8. C   9. D   10. B   11. A   12. D




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir