Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz


8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz

Türkçede bazı sözcükler isim-fiil ekleriyle türedikleri

hâlde zamanla isimleşmiş, fiilimsi özelliklerini kaybetmiştir.

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya uygun bir kullanım vardır?

A) Arkadaşından burma tatlısı tarifi aldı.

B) Yorulsa da bahçesini çapalamaya devam etti.

C) Ödevlerini erken bitirme telaşına düştü.

D) Kanayan kolunu bir bezle sarmayı düşündü.

 

“Kışa hazırlanmak için yakacak aldık.” cümlesindeki

“yakacak” sözcüğü sıfat-fiil eki yardımıyla türemiş ve

kalıcı isim olmuştur.

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde buna benzer bir kullanım vardır?

A) Dışarıda kıracak odun bırakmadı.

B) Dolmuş durağına kadar yürüdüler.

C) Yolun sağına dönen arabayı izleyin.

D) Onun tavsiye ettiği soruları çözmelisin.

 

3) Aşağıdakilerin hangisinde “-ecek, -acak” eki, eklendiği sözcüğü sıfat-fiil yapmıştır?

A) Daha görecek çok güzel günlerimiz var.

B) Sanırım buradan kalkacak otobüsümüz.

C) Kafilemiz barajın diğer tarafına yürüyecek.

D) İş yerinin kirli camlarını silecek görevlimiz.

 

4) Aşağıdakilerin hangisinde, zarf-fiil cümleye durum anlamı katmıştır?

A) Otobüsü beklerken tabletiyle İnternet’e giriyordu.

B) Kardeşinin geldiğini duyunca kapıya koştu.

C) Çocuğu uyutur uyutmaz ev işlerini yapmaya koyuldu.

D) Araştırmasına bazı kitapları inceleyerek başlayacaktı.

 

(1) Kocaman bir oyuncak dükkânına girdiler.

(2) Burada aradıkları her çeşit oyuncağı bulabilirlerdi.

(3) Dikkatli gözlerle etrafı süzmeye başladılar.

(4) İkisi de uzaktan kumandalı uçağı gözlerine kestirmişlerdi.

5) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde sıfat-fiil vardır?

A)1.   B) 2.   C) 3.   D) 4.

 

6) Aşağıdakilerin hangisinde, isim-fiil bir isim tamlamasının içinde kullanılmıştır?

A) Okuma saatinde herkes sessizce kitap okudu.

B) Kırlara çiçek toplamaya giderken çok eğlenirdik.

C) Güzel bir kahvaltı hazırlamak için erken kalktı.

D) Yürüyüşünü görenler, onu asker sanıyordu.

 

“Akacak kan damarda durmaz.” atasözünde fiilimsi bir

sıfat tamlaması oluşturmuştur.

7) Buna benzer bir kullanım aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Kendisi sevinirken arkadaşının üzülmesini istemiyor.

B) Mavi gözlü kız, etrafı şöyle bir süzdü.

C) Eskiyen pencereler evin ısınmasını engelliyor.

D) Her yalı, sanki bir bekleyenin yuvasıydı.

 

8) Aşağıdakilerin hangisinde, zarf-fiil cümleye zaman anlamı katmıştır?

A) Çocuk arkasına bakmadan oradan uzaklaştı.

B) Gelir giderleri hesaplayarak verileri bilgisayara kaydettim.

C) Annem gelmeden salonu ve mutfağı temizlemeliyiz.

D) Oraya gide gele ben de öğreneceğim bu işi.

 

9) Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük çekimli fiil görevinde kullanılmıştır?

A) Sararmış defterler içindeki notlarını gösterdi onlara.

B) Yeni örülmüş duvarı iki saatte boyadılar.

C) Çalışmaktan nasırlaşmış ellerini uzattı ansızın.

D) Yüzyıllar önce çizilmiş bu ülkenin sınırları.

 

10) Aşağıdakilerin hangisinde, aynı türde birden fazla fiilimsi kullanılmıştır?

A) Kazandığı ödülü kimsesiz çocuklara bağışladı.

B) Çocuğu görmeden kararını açıklamadı.

C) Yapma çiçekleri yavaşça masanın üzerine bıraktı.

D) Sandalyeye oturup kollarını bağlayarak konuştu.

 

11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi yoktur?

A) Denizden gelen esinti hoşuna giderdi.

B) Sarı balığı görünce şaşakaldı.

C) Ömrü boyunca şiirle, edebiyatla uğraştı.

D) Gelir gelmez kendisini mavi sulara bıraktı.

 

(1) ‘‘Bromeliacea’’ ailesinin yenilebilen tek meyvesi

ananastır. (2) Ananasın yetişmesi için on sekiz ay gerekir.

(3) Yalnızca olgunlaşmış ananaslar hasat edilmelidir.

(4) Ananasın en rağbet görenleri “Kelle Şeker” ve

“Kırmızı İspanyol” adlarıyla anılır.

12) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı türde bir fiilimsi vardır?

A) 1.   B) 2.   C) 3.   D) 4.

Test 7   1. A   2. B   3. A   4. D   5. B   6. A   7. C   8. C   9. D   10.D   11.C   12. B




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir