? 8. Sınıf Türkçe Kazanım Testi 9 | Evvel Cevap
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 9 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 9 Soruları ve Cevapları Çöz

8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 9 Soruları ve Cevapları Çöz

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisi vardır?

A) Çamaşırları mandallayarak çamaşır ipine astı.

B) Bozulan bilgisayarımın yerine yenisini alacağım.

C) Yurt dışına ilk defa gideceği için biraz tedirgindi.

D) Asansörü kullanmak yerine merdivenden inmeyi tercih etti.

 

1. Yorgunluktan koltukta uyuyakalmıştı çocuk.

2.Telefonunu suya düşürdüğünden servise göndermek zorunda kaldı.

3.Bisikletini alıp gölün etrafında gezmeye çıktı.

4. Siyah takım elbisesine kırmızı kravat yakışmıştı.

2) Numaralanmış cümlelerin hangilerinde sebep-sonuç ilişkisi vardır?

A) 1. ve 2.

B) 1. ve 3.

C) 2. ve 3.

D) 2. ve 4.

 

İyi bir insan olmasına rağmen bazen – – – –

3) Bu cümle aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa cümlenin anlam akışı bozulmaz?

A) bize çok iyi davranır, ihtiyaçlarımızı sorardı.

B) sinirlenir, insanların kalbini istemeden kırardı.

C) yaratıcı fikirleriyle gençleri yönlendirirdi.

D) insanlara yardımcı olur, onların dertlerini dinlerdi.

 

Bir yazar, evrenselliği yakalayabilmek için önce yerel

olmayı başarmalıdır.

4) Aşağıdakilerden hangisi anlamca bu cümleye en yakındır?

A) Bir yazar ancak çok çalışarak evrenselliği yakalayabilir.

B) Dünyaca ünlü yazarlar özgünlüğü yakalayabilmiş yazarlardır.

C) Evrensel yazar olmanın belirli bir formülü yoktur.

D) Kendi kültürünü tanımayan yazar evrenselliğe ulaşamaz.

 

Büyük mutluluklar bir anda ortaya çıkmaz, mutluluk kırıntılarının birikmesiyle oluşur.

5) Aşağıdakilerden hangisi anlamca bu cümleye en yakındır?

A) İnsan, her zaman mutluluğu arayan bir canlıdır.

B) Mutlu olmak için çaba harcamaya gerek yoktur, mutluluk insanı kendiliğinden bulur.

C) Küçük şeylerle mutlu olmayı bilmeyen insan, büyük mutluluklara ulaşamaz.

D) İnsanları sadece büyük mutluluklar tatmin edebilir.

 

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?

A) Yabancı dil öğrenmek için belediyenin açtığı kursa gidiyoruz.

B) Arayanın kim olduğunu bilmediği için telefonu açmadı.

C) Hava kararmadan önce yola çıkmak istediler.

D) Daha bir hafta olmadan koskoca defteri doldurmuştu.

 

Spor yapmak – – – –

7) Bu cümle aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa cümlede amaç-sonuç anlamı ortaya çıkar?

A) sağlıklı kalmanın ön koşullarından biridir.

B) maksadıyla sabahları erkenden kalkar.

C) insanı stresin olumsuz etkilerinden korur.

D) gerekli olduğu kadar eğlencelidir de.

 

8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlam ilişkisi vardır?

A) Kötü alışkanlıklarını terk ettiği için çok mutlu oldum.

B) Güneşin doğuşunu izlemeye Nemrut Dağı’na çıktılar.

C) Hava kirliliğinden dolayı birçok insanda solunum rahatsızlığı ortaya çıktı.

D) Çiçeklere yeterince su vermediğinden çiçekler soldu.

 

1. İşe gidip gelmek için kendisine bir bisiklet aldı. (Sebep-sonuç)

2.Motorlu taşıtlar havayı kirlettiğinden onları mümkün olduğu kadar az kullanmalıyız. (Sebep-sonuç)

3.Karın yağmasıyla köy yolları kapanmaya başladı. (Amaç-sonuç)

4. Evin dış cephesini boyamak için beş kutu boya getirdim. (Amaç-sonuç)

9) Numaralanmış cümlelerin hangilerinde, ayraç içinde verilen anlam ilişkisi vardır?

A) 1. ve 2.

B) 1. ve 3.

C) 2. ve 3.

D) 2. ve 4.

 

10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?

A) Çok çalışmaktan kafası allak bullak olmuştu.

B) Saçlarını uzatınca rahat edemediğini söylüyordu.

C) Eve birkaç iskemle almak için marangoza gitti.

D) Yatmadan önce korku filmi izlediği için uyuyamadı.

 

İnsanlık tarihi boyunca yakılan kütüphanelerde binlerce

bilginin yok olup gitmesi bilimin de gerilemesine neden

olmuştur.

11) Bu cümleden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A) İnsanlık tarihi boyunca birden fazla kütüphane yakılmıştır.

B) İnsanların yanlış davranışları bilimin gerilemesine neden olabilir.

C) Bilgi birikiminin yok olması bilimi olumsuz etkiler.

D) Bilimin ilerlemesine engel olan birçok etken vardır.

 

Dünyada tatlı su kaynakları giderek azalıyor, – – – –

12) Bu cümle aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa cümlede sebep-sonuç ilişkisi ortaya çıkar?

A) bazı canlı türlerinin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

B) bunun iklim değişikliği ile ilgili olduğu biliniyor.

C) araştırma sonuçları gelecekte tatlı suyun daha da azalacağını gösteriyor.

D) deniz suyunun azalmasıyla ilgili bir çalışmadan söz

Test 9  1. C   2. A   3. B   4. D   5. C   6. A   7. B   8. B   9. D   10. C   11. D   12. A



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir