Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
9. Sınıf Fizik Meb Yayınları

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 300

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 300 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Fizik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 300

19. Yalıtkan zemin üzerinde tutulmakta olan elektrikle yüklü K ve M cisimlerinin yük miktarları sırasıyla q1 ve q3’tür. q2 yüküne sahip L cismi serbest bırakıldığında hareket etmediğine göre,
I. q1>q3 ise d1>d2’ dir.
II. q1=q3 ise d1=d2’ dir.
III. K ve M cisimleri negatif elektrik yüküne sahiptir.
ifadelerinden hangisi ya da hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Yalnız II B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: B

20. I, II, III ve IV numaralı yük çiftlerinin yük miktarları ve aralarındaki mesafeler verilmiştir. Buna göre yük çiftleri arasındaki etkileşim
kuvvetlerinin büyüklüklerinin doğru sıralaması nedir?
A) I = II = III = IV B) I = II > III > IV
C) III > IV > II = I D) IV > III > II = I
E) IV > III > I > II

  • Cevap: D

21. Aralarında 1,6 m mesafe bulunan iki elektron birbirlerine kaç N’lık itme kuvveti uygular?

A) 10-38
B) 14,4.10-29
C) 9.10-29
D) 5,625.10-20
E) 9.10-19

  • Cevap: C

22.  Aynı doğru üzerine yerleştirilmiş noktasal K,L ve M yüklerinin arasındaki mesafeler ve K yükünün büyüklüğü şekilde verilmiştir. K ve M yükü sabit tutularak L yükü serbest
bırakıldığında, L yükünün hareket etmediği gözlenmektedir. Buna göre qM yükü kaç C’dur?

A) 2.10-6 B) 4.10-6 C) 2 D) 4 E) 36.103

  • Cevap: B

23. Elektrikle yüklenme çeşitleri nelerdir?

  • Cevap: 3 çeşit elektriklenme vardır.Bunlar;1-Sürtünme ile elektriklenme; sadece yalıtkan cisimlerde meydana gelir.Yalıtkan cisimlerin serbest elektronları yoktur bu yüzden dokunma ile elektriklenemezler.Elektrik yüklenebilmeleri için başka bir cisme sürtünmeleri gerekir.Alınan yük verilen yüke eşittir,toplam yük korunur ve cisimler mutlaka zıt yükle yüklenirler.Örneğin biri +2 ile yüklendiyse öbürü -2 yükü ile yüklenir.2-Dokunma ile elektriklenme; yüklü veya nötr iletken cisimlerde meydana gelir.Birbirine dokunan cisimler toplam yükü yarıçaplarıyl doğru orantılı olarak paylaşırlar.Dolayısıyla birbirine dokunan cisimler zıt yüklerle yüklenemezler, ikisi de nötr,ikisi de – veya ikisi de + olacaktır.3-Etki ile elektriklenme; bu tip elektriklenmede temas yoktur.En az biri yüklü iki cisim birbirine yaklaştırılır ve cisimlerin içindeki yük dağılımı yani yüklerin yeri değişir.Örneğin + yüklü bir cisim nötr bir cisme yaklaştırılırsa, nötr cismin yaklaştırılan tarafına – yükler ,diğer tarafına + yükler dağılacaktır ama toplam yükü değişmeyecektir.

24. Saça sürtülen plastik tarak, düzgün ve ince şekilde musluktan akan suya yaklaştırıldığında suyun tarağa doğru bükülmesinin sebebi nedir?

  • Cevap: -Saça sürtülen plastik tarak, düzgün ve ince şekilde musluktan akan suya yaklaştırıldığında suyun tarağa doğru bükülmesinin sebebi–> Elektriklenme ile yüklenmiş olan tarağın suyu çekme özelliğinden kaynaklanır.-Aynı cins yüklerle yüklü cisimler birbirlerini iter.
    -Zıt yüklü cisimler ise birbirini çeker.

25. Hava iletken midir, yalıtkan mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Bir maddenin iletken veya yalıtkan olması, elektrik akımının maddenin üzerinden kolayca geçip geçmemesine göre karar verilir. Genel itibariyle katılar iletken olur, gazlar ise yalıtkan. Ancak bu katıların tamamının yalıtkan olduğu anlamına gelmez. Buna karşın metaller de iyi iletkenlerdir.Soruya dönecek olursak, hava eğer nemsiz ise yalıtkandır. Ancak herhangi bir fırtınada olduğu gibi hava nemlenirse, aynı fırtınada olduğu gibi hava elektriği iletir hale geçer.

26. Elektrikli cihazların çok sayıda bulunduğu iş ortamlarında, zemin döşemelerinde neden yalıtkan malzemeler kullanılmaktadır?

  • Cevap: Elektrikli cihazların çok sayıda bulunduğu iş ortamlarında zeminde yalıtkan malzemelerin kullanılmasının temel sebebi, potansiyel bir elektrik kaçağının zararlarını en aza indirmek içindir.Biraz daha açmak gerekirse, cihazlardan birinin topraklanmasının iyi yapılmadığını farz edelim. Eğer zemin iletken olursa kaçaktan zemine akım oluşur. Daha kötüsü bu akımın ortasında bir insan da kalabilir.Kısaca olası kazaları engellemek için zemin yalıtkan malzemelerle kaplanır.

27. Ev ve iş yerlerinde topraklama hattının olmaması ne gibi sonuçlar doğurabilirdi?

  • Cevap: Topraklama;  tüm elektrikli cihazların herhangi bir elektrik kaçağı olasığına karşı alınan bir tedbirdir. Evlerde insan hayatını riske atmamak için topraklama yapılmalıdır. Topraklama hattı yapılmazsa elektrik kaçakları oluşabilir. Hem insan hayatı hem de elektriğin geçtiği tüm yapı tehlike altına girer. Ülkemizde topraklama hatlarının yapılması kanuni bir zorunluluktur. Böylece cihazda oluşabilecek fazla elektrik yükü direnci çok az olan toprak hattı üzerinden toprağa verilecek ve cihaza dokunan kişilerin hayati tehlikesi ortadan kalkmış olacaktır.

9. Sınıf Meb Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 300 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!