Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100 (MESEM)

Sanat: Türkiye Selçukluları, Büyük Selçuklu Döneminin sanat anlayışını geliştirerek devam ettirmiştir. Cami, medrese, da- rüşşifa, imaret, kervansaray gibi mimari eserler yaptırarak şehirleri bayındır hâle getirmiştir. Bu yapıların her türlü gideri vakıf topraklarının gelirlerinden ve vakfı yaptıranlar tarafından karşılanmıştır. Konya’daki Alâeddin Camisi, Karatay Medresesi (Görsel 5.24) ve İnce Minareli Medrese; Sivas’taki Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası (Görsel 5.25), Erzurum’daki Çifte Minareli Medrese Türkiye Selçukluları Dönemi’nden kalma önemli eserlerdir.

Hükümdarlar ve önemli devlet adamları için yaptırılan anıt mezarlara “kümbet” denir. Kayseri’deki Döner Kümbet, Bitlis Ahlat’taki Ulu Kümbet ve Konya’daki Alâaddin Kümbeti Türkiye Selçukluları Dönemi’nden kalma anıt mezarların en önemlileridir. Kayseri’de 1205’te kurulan Gevher Nesi- be Darüşşifası (Görsel 5.26), ilk tıp okulu olması bakımından oldukça önemlidir. Yine Sivas Divriği’deki İzzeddin Keykavus Darüşşifası, Türkiye Selçukları Dönemi’ne ait önemli yapılardan biri olup UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır.

Konya’daki yazlık Kubâdâbâd Sarayı ile Alanya’daki kışlık Alâiye Sarayı ise Türkiye Selçuklularından kalma önemli saraylardandır. Türkiye Selçuklularında minyatür ve kabartma sanatları da gelişmiştir. Özellikle saray kapısı ve duvarları ile kale surlarında Selçukluların devlet arması olan “çift başlı kartal”a sıkça rastlanmaktadır.

Çinicilik sanatı özellikle cami, medrese, türbe ve mescitlerin iç ve dış süslemelerinde kullanılmıştır. Hat sanatı, tezhip (kitap süsleme), ciltçilik, oymacılık ve kakmacılık ile maden işlemeciliği Anadolu Selçuklularında örneklerine rastlanan diğer sanat dallarıdır.
Mevlevi ve Ahi zaviyelerinde görülen musiki, tasavvuf müziğinin temelini oluşturmuştur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 100 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!