Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 (MESEM)

Fetret Devri (1402-1413) ve Sultan i. Mehmet (Çelebi Mehmet) Dönemi (1413-1421)

Yıldırım Bayezid’in çocukları arasında taht mücadelelerinin yaşandığı döneme Osmanlı tarihinde “Fetret Devri” denir.

Şehzade Mustafa, babasıyla beraber Timur’a esir düşmüştür. Yıldırım Bayezid’in diğer oğullarından Musa Çelebi Bursa’da, Süleyman Çelebi Edirne’de, İsa Çelebi Balıkesir’de, Mehmet Çelebi ise Amasya’da iktidar mücadelesine girişmiştir. On bir yıl süren Fetret Devri Sultan Çelebi Mehmet’in taht mücadelesini kazanmasıyla sona ermiştir.

Devleti dağılmaktan kurtaran Sultan I. Mehmet, Anadolu’daki Türk siyasi birliğini ve Balkanlardaki Türk hâkimiyetini yeniden kurmaya çalışmıştır. Bu amaçla Anadolu’da Saruhanoğulları Beyliği’ne son vermiş ve sınırlarını genişletmiştir.

Balkanlarda Eflâk, Bosna ve Sırbistan üzerine seferler düzenlemiş; Macarlarla mücadele etmiştir. 1416’da Venediklilerle yapılan ilk deniz savaşında Çalı Bey komutasındaki Osmanlı donanması yenilgiye uğramıştır. Savaş sonrası yapılan sulh ve ticaret antlaşması ile çatışma dönemi sona ermiştir. Venedikli tüccarlar diğer ülkelerin tüccarlarından daha fazla imtiyaza (ayrıcalık) sahip olmuşlardır. Bu dönemde Şeyh Bedreddin ve Mustafa Çelebi (Düzmece Mustafa) isyanları bastırılmıştır. Fetret Devri’ne son veren ve devleti dağılmaktan kurtardığı için Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu olarak kabul edilen Sultan I. Mehmet’in mezarı Bursa’da bulunmaktadır.

Şeyh Bedreddin İsyanı

Fetret Devri’nde Musa Çelebi’yi destekleyen Şeyh Bedreddin, kazaskerlik makamına kadar yükselmiştir.

Şeyh Bedreddin, Sultan I. Mehmet tahta çıktıktan sonra dönemin siyasi ve ekonomik boşluğundan yararlanarak İslam’a aykırı birtakım fikirlerle halkı etrafında toplamaya çalışmıştır.

Müritleri Börklüce Mustafa’nın İzmir’de, Torlak Kemal’in Manisa’da çıkardığı ayaklanmalar bastırıldıktan sonra Şeyh Bedreddin Rumeli’ye kaçarak isyan başlatmış ve yakalanarak idam edilmiştir (1418).

Şeyh Bedreddin İsyanı, Osmanlı Devleti’ndeki dinî ve sosyal nitelikli ilk isyandır.

Şeyh Bedreddin’in “Varidat” adlı tasavvufi bir eseri vardır.

Anadolu Türk tarihinde Şeyh Bedreddin İsyam’na benzer isyanlar olup olmadığını araştırınız.

  • Cevap: Düzmece Mustafa İsyanı ve Patrona Halil İsyanı

Mustafa Çelebi (Düzmece Mustafa) İsyanı

Timur, Ankara Savaşı’ndan sonra Yıldırım Bayezid’in oğlu Şehzade Mustafa Çelebi’yi rehin alarak yanında Semerkant’a götürmüştür. Timur’un ölümüyle serbest kalan Mustafa Çelebi, Anadolu’ya gelmiş ve Doğu Roma’nın desteğini alarak Mehmet Çelebi’ye karşı taht mücadelesine girişmiştir.
Osmanlı devlet adamları, halkın Mustafa Çelebi’yi desteklemesini engellemek için onun, Yıldırım Bayezid’in oğlu olmadığını ileri sürmüşler ve onu “Düzmece Mustafa” diye adlandırmışlardır. Mücadeleyi kaybeden Mustafa Çelebi Doğu Roma’ya sığınmıştır. Sultan I. Mehmet, Doğu Roma’nın Mustafa Çelebi’yi para karşılığında İstanbul’da tutmasını sağlamıştır (1420).

Doğu Roma İmparatorluğumun Düzmece Mustafa’yı desteklemesinin nedeni nedir?

  • Cevap: Çıkan isyanın başarılı olması durumunda bu olaydan kâr elde etmek.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 119 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!