Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 (MESEM)

Fethin Türk ve Dünya Tarihindeki Önemi

Osmanlı Devleti, fetihle birlikte toprak bütünlüğünü sağlamış ve varlığını tehdit eden önemli bir unsuru ortadan kaldırmıştır. Doğu Roma tehdidinden kurtulan Osmanlı güçlerinin Avrupa’da ilerlemesi kolaylaşmıştır. Osmanlı Devleti’nin Anadolu beylikleri üzerindeki üstünlüğü artmış, Sultan II. Mehmet “Fatih” (fetheden) unvanını almıştır.

Doğu Roma surlarının yıkılmasında önemli rol oynayan toplar sayesinde en güçlü surların bile yıkılabileceği anlaşılmıştır. Bu durum Avrupa’da feodalite (derebeylik) sisteminin çözülmesine ve merkezî krallıkların güçlenmesine sebep olmuştur. Karadeniz-Akdeniz deniz ticaret yolunun dolayısıyla da İpek Yolu’nun denetimi büyük ölçüde Osmanlılara geçmiştir. Bu durum, Osmanlı Devleti’nin vergi gelirlerinin artmasını sağlamıştır. Avrupalılar ise yeni yollar arayışına girerek Coğrafi Keşifler’e yönelmiştir.

İstanbul’dan (Görsel 7.3) İtalya’ya giden bilim insanları, Avrupa’da Rönesans ve Reform hareketlerinin başlamasında etkili olmuştur. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethedilmesinden sonra Ortodokslara din ve vicdan hürriyeti tanıyarak Fener Rum Patrikhanesinin varlığını devam ettirmesine izin vermiştir. Papa’nın bu durum üzerine söylemiş olduğu “Asıl fetih şimdi gerçekleşti.” sözleri Fatih’in stratejisinin doğruluğunu kanıtlamıştır.

İstanbul’un Fethi nin Osmanlı Devleti’nin Kurumsal ve Kültürel Kimliğine Katkısı

İstanbul’un Fethi, Osmanlı Devleti’nin kurumsallaşmasında kilit rol oynamış; başkent, Edirne’den İstanbul’a taşınmıştır. Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı İmparatorluğu’nun siyasi ve sosyal kurumlarını geliştirerek onlara kesin şekillerini vermiş, bu doğrultuda devletin gelecekteki teşkilatlanmasının altyapısını hazırlamıştır. Merkeziyetçi bir idare tesis etmek için iktidarına karşı koyabilecek bütün engelleri ortadan kaldırmıştır.

Doğu Roma ve Selçuklu tecrübelerinden yararlanılarak devlet teşkilatlanması güçlendirilmiş, Rumeli ve Anadolu’dan birçok tüccar ve sanatçı getirilmiştir. İstanbul kadılığı oluşturulmuştur. Kapıkulu süvarileri, İstanbul’un güvenliğinden sorumlu hâle getirilmiştir. İstanbul kısa sürede imar edilerek devlet işlerinin yönetildiği Top- kapı Sarayı inşa edilmiştir. İmarethane, çeşme, cami, darüşşifa, yüksek dereceli medrese olan Sahn-ı Semân gibi kurumlar oluşturulmuştur. İstanbul, Türk ve İslam kültürünün önemli bir merkezi hâline gelmiştir. Osmanlı Devleti’nin diğer bölgelerinden getirilen Türkmenler ile şehrin Türkleştirilmesi hızlandırılmıştır.

İstanbul’un Fethi, Osmanlı Devleti’nin İslam dünyasındaki itibarını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: İstanbul’a inşa edilen camiler, çeşmeler, medreseler ve darüşşifalarla İstanbul’u İslam’ın merkezi haline getiren Osmanlı’nın bu davranışları, İslam dünyasındaki otoritesini sarsılmaz şekilde güçlendirmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 135 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!