Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145 (MESEM)

Toplumsal Yapı

Osmanlı toplumu sosyal bakımdan yönetenler (askerî sınıf) ve yönetilenler (reaya) olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Askerî sınıf ve reaya ayrımı, tımar sisteminin idari ve ekonomik temellerine dayanmıştır. Sınıf ayrımı söz konusu değildir. Devlete hizmet karşılığında reayadan askerî sınıfa geçmek mümkündür.

Yönetenler (Askerî Sınıf): Yönetenler; padişahın kendilerine idari, askerî, adli ve dinî yetki tanıdığı devlet görevlilerinden oluşmuştur. Bu grup; seyfiye, kalemiye ve ilmiye gibi sınıflara ayrılmıştır. Yönetenler, yaptıkları hizmetler karşılığında kendilerine dirlik olarak verilen topraklardan vergi toplama hakkına sahiptir. Yönetenlerin reayadan en büyük farkı onlar gibi vergi ödeme yükümlülüklerinin olmamasıdır.

Yönetilenler (Reaya): Şehir, kasaba, köy ahalisi ve konargöçerlerin bulunduğu gruptur. Müslüman ve gayrimüslimlerden oluşan reaya, askerî sınıftan farklı olarak devlete vergi ödemekle yükümlüdür. Reayayı oluşturan kimselerden herkesin gelirine göre vergi alınmıştır.

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethettiği zaman Rum Patriği’ni Hristiyan-Ortodoks cemaatinin lideri olarak tanımış ve ona geniş yetkiler vermiştir. Fatih, benzer hak ve yetkileri Gregoryan Ermeni Patrikhanesini kurdurarak Ermenilere de tanımıştır. Ortodoks Doğu Roma İmparatorluğu Dönemi’nde çeşitli baskılara maruz kalan Ermeni ve Süryani gibi Hristiyan topluluklar, OsmanlIların hoşgörü politikası sayesinde Selçuklulardan sonra OsmanlIlar Dönemi’nde de son derece rahat ve huzurlu bir şekilde yaşamışlardır.

II. Bayezid Dönemi’nde İspanya’daki baskı ve katliamdan kurtarılan Yahudiler, Osmanlı Devleti’ne mülteci olarak getirilerek Selânik, İzmir ve İstanbul’a yerleştirilmişlerdir (1492). OsmanlI Devleti’nin adaletli ve hoşgörülü yönetimi sayesinde rahat bir yaşama kavuşan Yahudiler; ticaret, bankacılık ve sarraflık gibi işlerle uğraşarak kısa zamanda zenginleşmişlerdir.

Millet Sistemi
Osmanlı Devleti; farklı ırk, dil, din ve mezheplerden meydana gelen toplumu XIX. yüzyıl başlarına kadar başarıyla uyguladığı millet sistemiyle yönetmiştir. Bu sistemde toplum, Müslümanlar ve gayrimüslimler olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu grupların her birine “millet”, oluşturulan sisteme de “millet sistemi” adı verilmiştir. Yani millet sözcüğü dinî topluluğu ifade eden bir anlam taşımıştır. İslam inancına sahip herkese hiçbir mezhep ayrımı yapılmadan Müslüman denirken Hristiyan ve Yahudiler için gayrimüslim tabiri kullanılmıştır.

Müslüman topluluklar; Türk, Arap, Acem, Boşnak ve Arnavutlardan oluşmuştur. Gayrimüslimler arasındaki en kalabalık topluluklar ise içinde Rum, Karadağlı, Sırp ve Bulgarların yer aldığı Hristiyan-Ortodoks gruplardır. Bunların yanında gayrimüslimler içinde Gregoryan Ermeni, Süryani, Nasturi ve Kildani gibi Hristiyan topluluklar ve Museviler (Yahudiler) yer almıştır. Millet sisteminde farklı din (Görsel 7.17) ve mezhepten olan topluluklara kendi inançlarının ve hukuklarının gerektirdiği şekilde yaşama imkânı tanınmıştır.

Osmanlı Devleti’nin uyguladığı millet sisteminde belirleyici olan unsurlar nelerdir?

  • Cevap: Millet sistemindeki en belirleyici unsurun din üzerinden ayrımın oluşmasıdır. Millet veya ırk olaraktan çok Müslümanlar ve Müslüman olmayanlar olarak oluşturan bir ayrımda bireyler sadece vicdani tercihlerine bağlı olarak ayrım yaşamışlardır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 145 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!