Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155 (MESEM)

Reform (Yeniden Düzenleme)
Düzeltme ve ıslah etme anlamlarına gelen Reform, XVI. yüzyılda Avrupa’da Hristiyanlığın Katolik mezhebinde görülen düzenleme ve yenilik hareketlerine verilen isimdir. Reform hareketleri ilk olarak Almanya’da başlamış ve tüm Avrupa’ya yayılmıştır. Kendisi de bir din adamı olan Martin Lut- her (Martin Luter) hareketin öncülüğünü yapmıştır. Martin Luther, Katolik Kilisesi’nin uygulamalarına karşı çıkmış ve bir itiraz bildirisi yayımlamıştır (Görsel 8.7). Bu bildiride “Tanrı ile kul arasına kimsenin giremeyeceğini, papalığın af yetkisinin olamayacağını ve endüljans kâğıdı satan din adamlarının suç işlediğini” savunmuştur. Papalık, Luther’in aforoz edilmesine ve öldürülmesine karar vermiştir. Luther taraftarlarına kiliseyi protesto ettikleri için Protestan denmeye başlanmıştır. Almanya’da Protestanlarla Katolik Kilisesi arasında süren kanlı savaşlar Augsburg (Ogsburg) Antlaşması (1555) ile sona ermiş ve Protestanlık mezhebi resmen kabul edilmiştir. Protestanlık dışında Avrupa’da Kalvenizm ve Anglikanizm gibi yeni mezhepler de ortaya çıkmıştır.

Reform Hareketlerinin Sonuçları
* Avrupa’da mezhep birliği parçalanmış ve yeni mezhepler ortaya çıkmıştır.
* Katolik Kilisesi ve Papa eski gücünü kaybetmiştir.
* Kilisenin, düşünce hayatı üzerindeki etkisi kırılmış ve özgür düşünceye bağlı bilimsel çalışmalar artmıştır.
* Avrupa’da bilimsel gelişmeler, laik düşünce, akılcılık anlayışı güçlenmiş; eğitim kilisenin elinden alınmıştır.
* Katolik Kilisesi’nden ayrılan ülkelerde kilisenin mallarına el konulmuştur.

Bilim Devrimi ve Aydınlanma Çağı
Rönesans ve Reform hareketleri, Avrupa’da skolastik düşüncenin yıkılmasını sağlamış ve her konuda akla öncelik tanıyan pozitif bilimlerin önü açılmıştır. Matematik, tıp, fizik, kimya, biyoloji, astronomi gibi bilim dallarındaki gelişmeler birçok bilim insanının yetişmesini sağlarken modern bilimin de temelleri atılmıştır.

PolonyalI matematikçi ve astronom Copernicus (Kopernik), kâinatın merkezinde Dünya’nın değil Güneş’in olduğunu ve Dünya’yla beraber diğer gezegenlerin de Güneş’in etrafında döndüğünü açıklamıştır.

Fizikçi ve astronom olan Galileo (Galile), Copernicus’in fikirlerini geliştirmiş; 1610 yılında bastırdığı “Diyaloglar” adlı eserinde Dünya ve evrenle ilgili olarak kilise öğretilerinin aksini savunduğu için engizisyon mahkemesinde yargılanmıştır. İngiliz filozof ve devlet adamı Francis Bacon (Fransis Beykın) bilimsel çalışmaların deneye dayandırılması gerektiğini savunmuştur. Descartes [Dekart (Görsel 8.8)], analitik geometri ve felsefe alanlarındaki çalışmaları ile modern bilimin öncülerinden olmuştur. Nevvton (Nivtın) ise yer çekimi kanununu bularak fizik alanında çok önemli bir keşfe imza atmıştır. Jean Jacques Rousseau (Jan Jak Russo) toplumsal alanda çalışmalar yaparken Mozart (Mozart), Bach (Bah) gibi besteciler de müzik alanında önemli eserler vermişlerdir.

Avrupa’da bilimsel çalışmalar sonucunda XVII ve XVIII. yüzyıllarda yaşanan bu döneme “Aydınlanma Çağı” adı verilmiştir.

Sadece aklın kullanılarak doğru bilgiye ulaşılacağının savunulduğu bu dönem Avrupa’da ekonomik, siyasi ve sosyal alanlarda değişimlere neden olmuştur. Bilim ve teknoloji alanlarında yaşanan gelişmeler Sanayi Devrimi’ni doğururken siyasi ve sosyal gelişmeler de Fransız İhtilali’nin çıkmasında etkili olmuştur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 155 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!