Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 (MESEM)

Kaynaklar türlerine göre ise sözlü, yazılı, görsel ve işitsel kaynaklar; tarihî kalıntılar ve nesneler olmak üzere sınıflandırılır.

Tarihçiler, kaynak inceleme yöntemiyle belgelerden elde ettikleri bilgileri zaman, mekân ve konuya göre sınıflandırırlar. Bu bilgilere dayanarak geçmişteki olayları aydınlatmaya çalışırlar.

Tarihî bir olay değerlendirilirken olayın yaşandığı dönemin şartları mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü tarihî olaylar, meydana geldikleri dönemin siyasi, sosyal, kültürel, dinî ve ekonomik özelliklerinden izler taşır. Uzun yıllar önce yaşanmış bir olayın, bugünün bakış açısı ve değer yargılarıyla ele alınması doğru değildir. Tarihî olayların değerlendirilmesinde en önemli noktalardan biri, tarihçilerin olaylara duygusal değil tarafsız yaklaşmalarıdır. Bu nedenle, araştırılan tarihî bir olay ile ilgili çeşitli kaynaklar incelenmeli ve bütün belgeler değerlendirilmelidir. Bu sağlanamazsa tarafsızlık ilkesinden ve araştırmanın bilimselliğinden söz edilemez. Ayrıca tarihî gerçeklerin ortaya çıkması da engellenmiş olur. Araştırmalar sonucu bulunacak her yeni belge, tarihî bilgileri tamamlayabilir veya tamamen değiştirebilir. Örneğin yakın geçmişe kadar Malta Adası’ndaki tapınaklar dünyanın en eski tapınakları olarak kabul edilirken Göbeklitepe’deki (Görsel 1.3) arkeolojik alanın keşfi ile bu bilgi artık geçerliliğini yitirmiştir.

“Araştırdığı döneme kendisini götürebilen insan tarihçidir. ” Leopold von Ranke’ye ait bu söze göre, tarih araştırması yapan bir tarihçinin hangi özelliğe sahip olması gerekir?

  • Cevap: Tarafsız olmalı, araştırmaya meraklı olmalı, çok okumalı, gezmeli ve çıkar amacıyla tarih yazımı yapmamalıdır.

“Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.” Mustafa Kemal Atatürk, bu sözüyle tarihî olayların değerlendirilmesinde tarih biliminin hangi özelliğini vurgulamıştır?

  • Cevap: Tarafsız olmalı, araştırmaya meraklı olmalı, çok okumalı, gezmeli ve çıkar amacıyla tarih yazımı yapmamalıdır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 16 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!