Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 164 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 164 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 164 (MESEM)

E. Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

İhtilal Öncesi Fransa

Kral, Fransa’da ülkenin siyasi, sosyal, ekonomik, hukuki alanlardaki bütün güçlerini elinde toplamıştı. Ülkenin yönetimi ve geleceği üzerinde mutlak söz sahibi olan kralların gücü XIV% Louis Lui, (1643-1715)] ile birlikte en üst düzeye ulaşmıştı. Bu dönemde Paris dışında büyük masraflarla yaptırılan Versailles (Versay) Sarayında ihtişam içerisinde yaşamaya başlayan krallara ve uine benzer bir hayat yaşayan aristokrat sınıfa karşı ekonomik sıkıntılar çeken halkın nefreti artmaktaydı.

XVIIL yüzyılda ((akılcı düşünüş” Fransa’da hızla yayılmıştı, Montesguieu, Voltaire, Jean-Jacgues Rousseau ve Diderot gibi aydınlar, yazmış oldukları eserlerde krallık istibdadına karşı çıkıyorlardı. Güçler ayrılığı prensibini savunarak vicdan ve düşünce özgürlüğünün önemini vurguluyorlardı. Kişiler arasında eşitliği savunan bu düşünürlerin eserlerinin halk tarafından okunması halka yön vermekteydi.

Fransa’da halk iki sınıfa ayrılmıştı. Bunlardan birincisi soylular ve papazlardan oluşan ayrıcalıklı sınıf, İkincisi ise burjuvalar ve köylülerden oluşan ayrıcalıksız sınıftı. Nüfusun yaklaşık yüzde ikisini oluşturan soylular ülke topraklarının dörtte birine sahiptiler. Papazlar nüfusun yüzde birinden az olduğu hâlde ülke topraklarının yüzde onu kiliseye aitti. Soyluların ve papazların birçok ayrıcalığı vardı. genellikle büyük şehirlerde oturan ve ticaretle zenginleşen burjuvalar vergi verdikleri hâlde siyasi haklardan yoksundular Nüfusun büyük bölümünü oluşturan köylüler ise ülke topraklarının yüzde yirmisine sahiptiler. Her türlü vergi ve yük, bütün siyasi haklardan yoksun olan bu köylülerin üzerindeydi.

XVIIL yüzyıl boyunca süren savaşlar ve israf, Fransa’nın ekonomik durumunu iyice zayıflatmış; halk iyice fakirleşmişti. Bu dönemde başlayan sanayileşmeyle birlikte toprak sahibi soyluların ekonomik durumu gittikçe kötüleşirken sanayi ile uğraşan burjuvalar ekonomik yönden daha da güçlenmiş, siyasi ve sosyal adaletsizliğe son vermenin çabası içerisine girmişti.

1. İhtilal öncesinde Fransa’da kralların ve soyluların yaşam şekilleri nasıldır?

  • Cevap: Oldukça şatafatlı ve lüks içerisinde bir yaşam sürmekteydiler.

2. Eserleriyle Fransa halkına yön vererek ihtilalin fikir altyapısını oluşturan düşünürler kimlerdir?

  • Cevap: Montesguieu, Voltaire, Jean-Jacgues Rousseau ve Diderot.

3. Ekonomik gücü elinde bulunduran burjuva sınıfının siyasi haklar elde etmek istemesinin sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Vergi verdikleri ve toprağa sahip oldukları halde siyasi haklardan yoksun olmak burjuvaların değerini düşürdüğü için olabilir.

4. Nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan köylülerin içinde bulunduğu durumun, ihtilalin çıkmasına etkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Halk baskıdan, fakirlikten, açlıktan ve adaletsizlikten bıktığı için bir ayaklanma üzerinde olması oldukça normaldir. Bu da ihtilalin çıkması için bir yol oluşturmuştur.

F. Aşağıda verilen kavramları görsellerle eşleştiriniz.

  • Cevap:

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 164 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!