Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169 (MESEM)

Osmanlı-Rusya İlişkileri (1678-1681)

Osmanlı himayesindeki Ukrayna’yı yöneten Kazak beyinin Rusya ile yakınlaşması sebebiyle Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cehrin Seferi’ne çıkmıştır. Osmanlı ordusunun bazı önemli kaleleri fethetmesi üzerine Rusya barış istemek zorunda kalmış ve Osmanlı Devleti ile Rusya arasındaki ilk resmî antlaşma olan Bahçesaray Antlaşması (1681) yapılmıştır. Bu antlaşma ile Cehrin ve Podolya Osmanlı Devleti’nde kalırken Osmanlı ile Rusya arasındaki sınır Özi (Dinyeper) Irmağı olarak kabul edilmiştir.

II. Viyana Kuşatması ve Bozgunu (1683)

Görsel 9.3: Viyana Kuşatması (Tablo, Trans Gefrels, Viyana Müzesi, Avusturya)

Orta Macaristan’da yaşayan Protestan Macarların lideri konumundaki Tökeli İmre, Katolik Avusturya Krallığı’nın baskısına karşı Osmanlı Devleti’nden yardım istemiştir. Bunun üzerine Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa oldukça büyük bir orduyla Avusturya seferine çıkarak başkent Viyana’yı kuşatmıştır. Bu sırada Avusturya Kralı Leopold, Osmanlılara karşı Avrupa devletlerinden yardım istemiştir. Lehistan, Venedik ve Alman prenslikleri yardım çağrısına olumlu cevap vermiştir. Papalık ise Osmanlıların aslında bütün Hristiyan dünyasını hedeflediğini söyleyerek Avrupa devletlerini kutsal bir çatı altında toplanmaya davet etmiştir. Fransa ise bu ittifaka doğrudan katılmasa da sessiz kalarak dolaylı bir destek vermiştir.

İki ay kadar başarıyla sürdürülen II. Viyana Kuşatmasında (Görsel 9.3) savaşın kaderini değiştiren olay, Lehistan Kralı’nın Bavyera ve Saksonya kuvvetleriyle birleşerek Viyana önlerine gelmesi ve Osmanlı ordusunu iki ateş arasında bırakmasıdır. Bu gelişme sonrasında Osmanlı ordusu büyük bir bozguna uğrayarak Viyana önlerinden kalmıştır.

II. Viyana Kuşatması’nın başarısızlıkla sonuçlanmasında etkili olan diğer nedenler şunlardır:

Kırım Hanı Hacı Murat Giray’ın Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’ya tam destek vermemesi ve yardıma gelen Leh Kralı’nın geçişine göz yumması
Viyana’nın dört taraftan kuşatılmayacak kadar büyük ve güçlü surlara sahip olması
Osmanlı ordusunda ganimet hırsına kapılan bazı askerlerin yarattığı disiplin sorunları
Osmanlı askerlerinin Viyana’nın konumu sebebiyle güçlerini belli bir noktada toplayamaması
Uzaklık yüzünden kuşatmaya hafif toplarını götüren Osmanlıların ateş gücü bakımından düşmanın gerisinde kalması
Osmanlı ordusunda zahire (buğday, arpa) kıtlığı görülmesi, süvari atlarına ve topları çeken hayvanlara yem verilememesi

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 169 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!