Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191 (MESEM)

Bilgi Kutusu
Rus Çarı I. Nikola, 1853’te İngiltere ile yaptığı görüşmede Osmanlı Devleti’ni “hasta adam” olarak nitelemiş ve İngiltere’ye Osmanlı Devleti’nin topraklarını paylaşmayı ! teklif etmiştir. İngiltere ise Akdeniz’de güçlü bir Rusya istemediğinden bu teklifi reddetmiştir.

Antlaşmada yer alan, “Karadeniz’de savaş gemisi bulundurulmayacaktır.” maddesi, galip Osmanlı Devleti’ni mağlup Rusya’yla eşit statüye sokmuştur. Bu antlaşmayla Osmanlı Devleti’nin kendi topraklarını koruyamayacak kadar güçsüz olduğu ortaya çıkmış ve Osmanlı toprakları Avrupalı devletler tarafından korunmaya başlanmıştır. Islahat Ferman’nın antlaşma metnine alınması, Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışılmasını hukuki hâle getirmiştir. Kırım Savaşı sonrası Osmanlı Devleti ilk dış borcunu Fransa ve İngiltere’den almıştır.

Antlaşmada şu kararlar alınmıştır:
* Osmanlı Devleti, bir Avrupa devleti sayılacak ve Avrupa hukukundan yararlanacaktır. Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğü Avrupa devletlerinin garantisi altında olacaktır.
* Karadeniz tarafsız olup bütün savaş gemilerine kapalı, ticaret gemilerine açık olacaktır.
* Boğazların durumu için Boğazlar Konferansındaki kararlar geçerli olacaktır.
* Osmanlı ve Rusya Karadeniz’de savaş gemisi bulundurmayacak ve tersane açmayacaktır.
* İki taraf da savaşta aldıkları yerleri geri verecektir.
* İlan edilen Islahat Fermanı büyük devletler tarafından dikkate alınacak ve yapılacak ıslahatlara Avrupalılar karışmayacaktır.

Bilgi Kutusu
Paris Barış Antlaşması ile sona eren Kırım Savaşı, modern savaşların acımasızlığını ortaya koyan ilk örnek ! olmuştur. Askerî amaçlı demir yolları, telgraf hatları, modern zırhlı ve buharlı gemilerden oluşan donanma faaliyetleri yeni dönemde savaşların boyut değiştirdiğinin ilk kanıtlarıdır. Yine Osmanlı Devleti, savaşın ağır ! masrafları sebebiyle ilk kez dış kaynaklı borçlanmaya j yönelmiştir. Kırım Savaşı; savaş muhabirliğinin başlamasından dolayı telgraf, fotoğraf ve gazete ile günlük olarak belgelenen ilk büyük savaştır.

Kırım Savaşı Sonrası Gelişmeler
Kırım Savaşı’ndan sonra imzalanan Paris Barış Antlaşması ile Rusya, Osmanlı üzerindeki millî emellerini bir süre ertelemiştir. Fakat 1870’te İtalya’nın ve 1871 ’de Almanya’nın, birliklerini tamamlamasıyla Avrupa’daki güçler dengesi bozulmuştur. Sedan Savaşı’nda yenilen Fransa Alsace Lorraine (Alsas Loren) bölgesini Almanya’ya bırakmak zorunda kalmıştır. Yaşanan bu gelişmeler karşısında Rusya, Karadeniz’in tarafsızlığını tanımayacağını açıklamıştır. Bunun üzerine İngiltere, Osmanlı, Almanya, Avusturya, İtalya, Rusya ve Fransa’nın katıldığı Londra Konferansı (1871) düzenlenmiştir. Konferansta; Karadeniz’in ticaret gemilerine açık olması, Boğazların kapalılık ilkesinin devam etmesi, Rusya’nın Karadeniz’de donanma ve tersane bulundurabileceği kararları alınmıştır. Böylece Rusya’nın, Osmanlı üzerindeki emellerini gerçekleştirmesinin yolu tekrar açılmıştır. İngiltere Rusya ile Almanya’nın ittifak kurmasından endişelenerek konferanstan çıkan kararlara izin vermiştir. Bugüne kadar Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü savunan İngiltere, bu tutumundan vazgeçerek Rusya’nın yolunu açmıştır.

Rusya, emellerini gerçekleştirmek amacıyla milliyetçilik hareketinden yararlanma yoluna gitmiş, Slav birliği (Panslavizm) fikrini gizli cemiyetlerle yaymaya çalışmıştır. Ruslar tarafından kışkırtılan Balkan milletleri yavaş yavaş isyan etmeye başlamışlardır. Önce Hersek halkı, daha sonra ise Bulgarlar ve Sırplar isyan etmiştir.

Kırım Savaşı sırasında İngiltere ve Fransa’nın Osmanlı Devleti’nin yanında yer almasının sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Sıcak denizlere inmek isteyen Rusları durdurmak Osmanlı’nın tek başına yapabileceği bir şey olmadığı için Fransa ve İngiltere de kendi çıkarları için Osmanlı’nın yanında olmuş olabilirler

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 191 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!