Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 200 (MESEM)

Osmanlı Ordusunun Modernleşmesi

Sultan II. Abdülhamit, Osmanlı-Rus Savaşı’nın kaybedilmesi ile birlikte ordunun yenilenmesi için Almanya’dan askerî danışmanlar getirtmiştir. Bu danışmanların Osmanlı ordusunda görevlendirilmesi ile Alman silah sanayisi ülkeye girmiştir. Alman silah şirketleri Osmanlı ordusunun top ve tüfek gibi askerî ihtiyaçlarını karşılamaya başlamıştır. Özellikle Alman askerî danışmanlarından Goltz (Goltz) Paşa’nın Osmanlı ordusundaki görevi sırasında, İstanbul ve Çanakkale boğazları İngiltere ve Rusya’ya karşı Alman topları ile donatılmıştır. Osmanlı Devleti ile birlikte siyasi varlıkları sona eren diğer imparatorlukların tarihî süreçleri incelendiğinde hiçbir imparatorluğun Fransız İhtilali’nin meydana getirdiği değişime direnemediği görülmüştür.

Nizam-ı Cedit, Sultan II. Mahmut reformları, Tanzimat ve meşrutiyet hareketleri ile Sultan II. Abdülhamit’in getirdiği yenilikler Mustafa Kemal Atatürk’ün ortaya koyduğu Türk inkılaplarına zemin hazırlayan düşünce ve uygulamalardır. Sultan II. Abdülhamit’in uzun süren yönetimi, aynı zamanda Türklerin modernleşme serüveninin en güçlü hamlelerinin yapıldığı dönemdir. Sınırları giderek daralan Osmanlı Devleti, bu dönemde dünyanın gidişine uyum sağlayacak altyapıyı oluşturmaya çalışmıştır. Osmanlı Devleti’nin modernleşme süreci ordu teşkilatının modernleşme süreci ile birlikte gerçekleşmiştir (Görsel 10.12). Diğer bir ifade ile Osmanlı modernleşmesinin lokomotifi, ordu teşkilatında yapılan yenilikler olmuştur.

II. Meşrutiyet’in İlanı (23 Temmuz 1908)

Sultan II. Abdülhamit’in Mebusan Meclisini kapatarak anayasayı askıya alması meşrutiyet yanlısı aydınların tepkisine sebep olmuştur. Padişaha baskı yaparak meclisi yeniden açtırmak ve meşrutiyet yönetimine geçmek amacıyla bir araya gelen çoğunluğu asker kökenli aydınlar, İttihat ve Terakki adı altında gizli bir cemiyet kurmuşlardır. Zamanla bu cemiyet bir siyasi partiye dönüşmüş ve II. Meşrutiyet’in ilanı sürecinde etkin rol oynamıştır. İttihat ve Terakki Partisinin yönetiminde Enver Paşa, Cemal Paşa ve Talat Paşa vardır. Bu isimler İstanbul’da birçok taraftar toplamış, yurt dışında şubeler açmıştır. Meşrutiyetin ilanı için Selânik ve Manastır şehirlerinde çeşitli gösteriler düzenlemiştir. İngiltere ve Rusya, Reval’de Osmanlı Devleti’nin topraklarının paylaşılması konusunda anlaşmaya varınca İttihat ve Terakki Partisi yöneticileri harekete geçmiştir. Enver Paşa Selânik’te, Resneli Ahmet Niyazi Bey Manastır’da kendilerine bağlı birliklerle ayaklanmışlardır. Sultan II. Abdülhamit, isyanların bütün ülkeye yayılmasından çekinerek meşrutiyeti yeniden ilan etmek zorunda kalmıştır.

Yapılan seçimler sonucunda İttihat ve Terakki Partisi mecliste çoğunluğu sağlamıştır. Sultan II. Abdülhamit, 13 Nisan 1909’da meydana gelen ve “31 Mart Olayı” olarak tarihe geçen olaylar sonunda İttihat ve Terakki Partisinin oyları ile tahttan indirilmiş ve onun yerine Sultan V. Mehmet Reşat tahta çıkarılmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 200 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!