Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 (MESEM)

2.2. İLK ÇAĞ’DA YAZININ İCADI, HUKUK KURALLARININ OLUŞUMU VE SİYASİ ORGANİZASYON TÜRLERİ

Yazının İcadı ve Önemi

Yazı, ilk defa MÖ 3200’lerde Sümerler tarafından Uruk şehir devletinde kullanılmıştır. Temel geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olan Sümerler, her şeyin Tanrı’ya ait olduğuna inanmış, ürünlerini kralın kontrolündeki “ziggurat” denen tapınağa teslim etmişlerdir. Sümerler, tapınak depolarına giren ürünlerin miktarı ve çeşitliliği arttıkça toplama ve dağıtma işlemlerinde zorluklarla karşılaşmışlardır. Bunun üzerine tapınak görevlileri olan rahipler, tapınağa getirilen ürünleri unutmamak ve belgelendirmek amacıyla her vatandaş için ürünlere ayrı bir işaret koymaya, işaretin karşısına da getirilen ürünlerin resimlerini (piktogram) yapmaya başlamıştır. Piktogram yazısının zaman kaybına ve karışıklığa yol açması nedeniyle resimlerin yerine heceleri ifade eden ve çiviye benzeyen işaretler kullanılmaya başlanmış, böylece çivi yazısı ortaya çıkmıştır (Görsel 2.14).

Sümerler, çivi yazısını üçgen uçlu bir kalem kullanarak yumuşak kil tabletler üzerine yazmışlar ve tabletleri fırınlarda pişirerek sağlamlaştırmışlardır. Çivi yazısının öğretildiği okullara “tablet evi”, öğretmenlere “tablet evinin babası”, öğrencilere de “tablet evinin oğlu” demişlerdir.
Yazı; bilgileri koruma, taşıma ve sonraki kuşaklara aktarmanın yanında duygu ve düşünceleri kalıcı kıldığından uygarlıkların vazgeçilmez araçlarından biri olmuştur. Yazı zamanla yönetim işleri, ticaret, vergilerin toplanması, eğitim, edebiyat, hukuk ve diplomasi gibi pek çok alanda kullanılmıştır. İnsanlar; hukuk ilkeleri, vergi esasları, ticaret kuralları ve mülkiyet haklarını yazılı metinlere dönüştürerek ülke yönetimini kolaylaştırmışlardır. Yazının bulunması ile tarih öncesi dönemler sona ermiştir.

Sümerleri yazıyı kullanmaya yönelten sebepler nelerdir?

  • Cevap: İnsanın Neolitik devirde yerleşik hayata geçerek bitkileri, hayvanları evcilleştirmesi ile birlikte insanlar arasındaki ilişkilerde artmıştır. Böylece anlaşmaların sağlanması için kullanılan sembol ve işaret sayısı artmış ve bunların kullanılması da sıklaştırılmıştır. Bütün bu gelişmeler yavaş yavaş yazının oluşumuna zemin hazırlamışlardır. Neticede Eski Ön Asya dünyasının ilkyazı şekli oluşmuştur. Bu yazı Mezopotamya’da bulunan “Sümer Çivi Yazısı”dır. Daha sonraları ise, bu kez Anadolu’da ikinci bir yazı türü olan “Hiyeroglif Yazısı” icat edilmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 32 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!