Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 (MESEM)

Derebeylik (Feodalizm)
Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılması (476) bazı tarihçiler tarafından Orta Çağ’ın başlangıcı kabul edilir. Bu olaydan sonra Avrupa’nın siyasi ve etnik yapısında önemli değişiklikler olmuştur. Orta Çağ boyunca devam edecek olan “derebeylik (feodalizm) sistemi”, Avrupa’da merkezî otoritenin dağılması (Batı Roma’nın yıkılması) sonucunda ortaya çıkmıştır.

Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılışı büyük karışıklıklara neden olmuş; savaşlar, yağmalar ve istilalarla beraber halkın güvenliği tehlikeye girmiştir. Yoksul halk, güvenlik endişesi ile toprak sahibi soyluların himayesine girmiş ve onlar adına çalışmaya başlamıştır.

Feodalizm, toprağa dayalı bir yönetim biçimidir. Bu sistemde güçlü merkezî devletler görülmez. Ekonomi tarıma dayalıdır ve toprak en önemli mülkiyettir. Son derece kapalı olan bu üretim tarzında ticaret değil ihtiyaçların karşılanması önemlidir. Feodalitede, toprağı işleyen köylü ile onları koruyup yöneten soylular arasında eşitsizliğe dayalı bir düzen vardır. Halk çeşitli sınıflara ayrılmıştır. Bunlar; soylular, din adamları, burjuvalar, köylüler ve sertlerdir.

Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu

Doğu Roma Devleti, Doğu Akdeniz’de bin yıldan fazla hüküm sürmüştür. İstanbul merkezli kurulan devlet; Roma İmparatorluğu rejimi ile Ortodoks Hristiyanlık kültürü ve Antik Yunan kültürünün bir birleşimidir. Anadolu, Balkanlar, Suriye ve Kuzey Afrika gibi geniş bir coğrafyada hâkimiyet kurmuş; İstanbul’u (Konstantino- polis) çevreleyen surlardan dolayı istilalara yüzlerce yıl dayanabilmiştir. Doğu Roma’da otorite daima imparatorun şahsında toplanmıştır. İmparator hem devletin hem de kilisenin başıdır ve kutsal kabul edilir. Batı Roma’da olduğu gibi bir senato kurulmuşsa da bu senato hiçbir zaman etkili olmamıştır. Bu hâliyle İran ve İslam imparatorluklarından etkilenmiştir.

Sasani İmparatorluğu
Oldukça güçlü ve gelişmiş bir devlet yapısına sahip olan Sasaniler; genel olarak İran, Irak ve Güney Kafkasya coğrafyasında hâkimiyet kurmuşlardır. Sasanilerde yönetim biçimi monarşidir. Şahanşah (şahinşah) adını verdikleri hükümdarlarının ilahi bir güce sahip olduğuna inanmışlardır.

Şehzadeler vilayetlere vali olarak gönderilmiş ve bu şehzadelerin devlet yönetiminde tecrübe kazanmaları sağlanmıştır. Sasanilerde, aralarında geçiş olmayan bir sosyal sınıf sistemi mevcuttur. Toplum; aristokratlar, büyükler, din adamları, kâtipler, toprak sahipleri, köylüler ve köleler şeklinde sosyal sınıflara ayrılmıştır.

Sasanilerde egemen din Zerdüştlüktür (ateşperestlik). Maniheizm, Mazdekizm, Yahudilik, Hristiyanlık ve Zer- vanilik gibi dinler de halk arasında kabul görmüştür. Sasaniler, İslam orduları ile yaptıkları Kadisiye (636) ve Nihavend (642) savaşlarında yenilerek dağılma sürecine girmişler ve hanedanın ülkeyi terk etmesiyle 651 yılında yıkılmışlardır.

Moğol (Cengiz) imparatorluğu
Cengiz Han (Temuçin), dağınık hâlde yaşayan göçebe Moğol ve Türk boylarını bir araya getirerek 1206 yılında kağanlığını ilan etmiştir. 1227 yılında öldüğünde devletinin sınırları Karadeniz’in kuzeyinden Japon Denizi’ne kadar uzanmaktadır. İmparatorluğun çok geniş sınırlara sahip olması Doğu ve Batı arasındaki ticari ilişkileri geliştirmiş, bunun sonucunda “Moğol Barışı” adı verilen bir güven dönemi oluşmuştur. Bu sayede İpek ve Baharat yolları güvenli ticaret yollarına dönüşmüştür. Ölümünden sonra topraklar gelenek olduğu üzere çocukları arasında paylaştırılmıştır. İmparatorluk toprakları üzerinde Çağatay, Altın Orda, İlhanlılar ve Kubilay hanlıkları kurulmuştur. Cengiz Han, ülkesini “Cengiz Yasaları” adı verilen ve kaynağını Türk-Moğol töresinin oluşturduğu oldukça sert kanunlarla yönetmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 35 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!