Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 (MESEM)

Türk Devletlerinin Ticari ve Siyasi Faaliyetleri

Orta Asya’da kurulan Hun, Kök Türk ve Uygur devletlerinin ekonomisi hayvancılığın yanı sıra madencilik, el sanatları, ticaret, tarım faaliyetlerine ve savaş ganimetlerine dayalıdır. İpek Yolu’nun önemli bir bölümü Türk toprakları üzerinden geçtiği için Türk- ler özellikle Çin ipeğinin Batı’ya satışından önemli kârlar elde etmişlerdir. Türk devletleri, doğu-batı ve kuzey-güney ticaretinde kervanlardan (Görsel 3.11) “geçiş vergisi” almışlardır.

Türkler; İpek Yolu güzergâhındaki komşu devletlere (başta Çin olmak üzere) canlı hayvanın (sığır, at) yanı sıra madenî (kazan, kılıç, kalkan, mızrak) ve hayvansal (kürk, at, et, deri) ürünler satmışlardır. Bunların karşılığında ise komşu devletlerden ipek, çay ve tahıl (buğday, arpa, pirinç) gibi ürünler almışlardır. Türkler; Doğu Roma, Çin, Sasani gibi ülkelerden savaş tazminatı, vergi ve haraç olarak aldıkları paraları da bu ürünlerin ticaretinde kullanmışlardır.

Orta Asya Türk devletlerinde ticaret, büyük ölçüde değiş tokuş (takas) esasına dayalıdır. Türkler, değiş tokuş için en çok atı kullanmışlardır. Bunun yanında değerli madenlerden yapılan kap kacaklar ve çeşitli eşyalar da ödeme aracı olarak kullanılmıştır. İpek Yolu; Asya’da kurulan Hun, Kök Türk ve Uygur devletlerinin Çin, Doğu Roma, Sasani gibi komşu devletlerle ticari ilişkiler geliştirmesini sağlamış, aynı zamanda onlarla siyasi ve askerî mücadeleler içine girmesine de sebep olmuştur. Türk devletleri, güçlü oldukları dönemlerde İpek Yolu’nu kontrol altına almışlar ve bu yol üzerindeki ticari faaliyetlere de katılmışlardır.

Asya Hun Devleti, Mete Han zamanında Çin ile pek çok kez savaşmıştır. Bu savaşların nedenlerine bakıldığında ipek Yolu’nu ele geçirme düşüncesi ilk sırada yer almıştır.

Silgi Kutusu
Kök Türkler “yarmak” denen madenî paralar ve “satir” adını verdikleri, diske benzeyen gümüş paralarla alışveriş yapmışlardır. Uygurlar ise ipekli kumaştan yapılan “böz” ve “kamdu” adlı paraları ve “çav” adı verilen kâğıt paraları kullanmışlardır.

Kök Türkler, hükümdarları Kapgan Kağan zamanında Çin’den vergi olarak 1.250 ton tohumluk buğday ve 3 bin adet tarım aleti almıştır. Ancak aynı yıl içinde ekilmesine rağmen Çin’den alınan tohumluk buğdayların hiçbiri yetişmemiştir. Çünkü vergi ödemeyi bir türlü içine sindiremeyen Çin İmparatoriçesi, bu buğdayları Kök Türklere pişirerek vermiştir. Gerçeği anlayan Kapgan Kağan’ın 698 yılında Çin üzerine düzenlemeye başladığı akınlar 703 yılına kadar devam etmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 52 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!