Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67 (MESEM)

Endülüs Emevileri Dönemi (756-1031)

Emevi ailesinden olan Abdurrahman bin Muaviye, Şam’dan kaçarak İspanya’ya gelmiş ve başkenti Kurtuba olmak üzere Endülüs Emevi Devleti’ni kurmuştur (756). Endülüs Emevileri, İber Yarımadası olarak adlandırılan günümüz İspanya ve Portekiz topraklarına hâkim olarak İslamiyet’in bölgede yayılmasını ve AvrupalIların İslam uygarlığını yakından tanımasını sağlamışlardır. Endülüs Emevi Devleti, 1031 yılından itibaren yaşanan iç karışıklıklar ve İspanyol krallıklarının saldırıları sonucunda parçalanmış ve küçük devletlere ayrılmıştır. 1469 yılında Aragon ve Kastilya krallıklarının birleşmesiyle güçlenen İspanyol krallıkları, İspan- ya’daki Müslüman varlığına son vermek amacıyla harekete geçerek bu devletleri ortadan kaldırmaya başlamışlardır. Son Endülüs devleti olan Beni Ahmer (Gırnata) Devleti’nin 1492 yılında yıkılması sonrasında İspanya’daki İslam hâkimiyeti de sona ermiştir. İslam uygarlığının yüzyıllar boyunca üretmiş olduğu bilimsel çalışmaları içeren binlerce kitap ise yakılarak yok edilmiştir.

Endülüs Uygarlığının Avrupa’ya Etkileri
Endülüs; bilimsel çalışmaların yasaklanmış olduğu bir dönemde Avrupa’da eğitimin, bilimin ve kültürün merkezi hâline gelmiştir.

Avrupalılar, Müslümanlann ulaştıkları yüksek uygarlık seviyesini anlayabilmek için Endülüs’te kurulan medreselere çok sayıda öğrenci göndermişlerdir. Avrupa’nın birçok ülkesinden gelen öğrenciler buradaki medreselerde öğrendikleri bilgileri, gördükleri ilaçları ve araç gereçleri kendi ülkelerine taşımışlardır. Böylece İslam dünyasındaki bilimsel gelişmelerden etkilenen Avrupa’da, IX ve X. yüzyıllardan itibaren bilim insanları yetişmeye başlamıştır.

Başta İbn-i Rüşd olmak üzere birçok Müslüman bilim insanının matematik, tıp, kimya, felsefe, astronomi, coğrafya alanlarındaki eserleri Avrupa’nın bilim dili olan Latinceye ve Avrupa dillerine çevrilmiştir. Bu durum, Avrupa uygarlığının yeniden doğuşu olan Rönesans’ı hazırlamıştır.
Endülüslü İbn-i Rüşd, Avrupalıları en çok etkileyen âlimlerdendir. Avrupalılar Aristo başta olmak üzere birçok Antik Yunan filozofunun eserlerini İbn-i Rüsd’ün eserleri aracılığı ile tanımışlardır. Dönemin Endülüslü bir başka önemli bilim insanı ise Ebü’l-Kâsım Zehrâvî’dir. Zehrâvî, tıp ve kimya alanındaki çalışmalarıyla ün kazanmıştır. Onun “Kitâbü’t-Tasrîf” adlı 30 ciltlik eseri Avrupa’da cerrahi biliminin temellerini atmıştır. Günümüzde ameliyatlarda kullanılan pek çok cerrahi alet de yine Zehrâvî tarafından geliştirilmiştir.
Endülüs’ün Avrupa’ya etkileri bunlarla sınırlı kalmamıştır. Avrupalılar; şeker kamışı, pamuk, pirinç gibi ürünleri Endülüslü Müslümanlardan öğrenmişlerdir. Kâğıt üretimi için hurma ve palamut ağaçlarından katran elde etmeyi, suyun buharlaşarak azalmasını engellemek için yer altına kanallar yapmayı Avrupalılara yine Endülüslü Müslümanlar öğretmiştir. Endülüs’ün “Orta Çağ’ın karanlığında bir gece lambası gibi Güney Avrupa’yı aydınlattığı” söylenmektedir. Endülüslüler aynı zamanda İslam mimarisi ve sanatına yeni bir boyut kazandırarak İspanya’da önemli mimari eserler meydana getirmişlerdir. Bu eserlerin en önemlileri “Kurtuba Ulu Camisi” ile İslam sanatının Endülüs’teki

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 67 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!