Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 (MESEM)

İslam Uygarlığında Dinî (Nakli) ve Akli Bilimler
İslam uygarlığında bilimler dinî ve akli olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Dinî bilimler aracılığıyla Kur’an-ı Kerim’i, Hz. Muhammed’in söz ve davranışlarını açıklamak; çeşitli sorunlara Kur’an-ı Kerim ve sünnete uygun çözümler bulmak amaçlanmıştır. Akli bilimler, özellikle Abbasiler zamanında çeşitli dillerden yapılan çeviriler sonucunda İslam uygarlığında gelişme göstermiştir. Akli bilimler, bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak evreni ve evrendeki bilinmezlikleri anlamaya çalışmıştır.

İslam Dünyasında Bilimsel Gelişmeler ve Bunların Avrupa’ya Etkileri
İslam devletinin farklı kültür ve medeniyetlerle teması, çeviri faaliyetleri ve Müslüman devlet adamlarının bilime verdiği önem sayesinde İslam coğrafyasında birçok bilim insanı yetişmiştir. İslam bilginleri, ortaya koydukları yeni fikir ve buluşlarla dünya medeniyetinin gelişimine önemli katkılarda bulunmuşlardır.

• Câbir bin Hayyân (721-815), birçok yeni kimyasal bileşiği keşfetmiş ve modern kimya biliminin kurucusu kabul edilmiştir. “İmbik” olarak bilinen aleti geliştirmiştir.
• Hârizmî (780-850) cebir biliminin kurucusudur. Sıfır (0) rakamını günümüzdeki şekliyle matematiksel işlemlerde kullanmış, Avrupalılar sıfır rakamının kullanımını onun eserlerinden öğrenmiştir.
• İbnü’l-Heysem (965-1051), modern optiğin kurucusu kabul edilmiştir. Görme kuramını doğru olarak ilk kez o açıklamıştır.
• Tıp alanında Ebû Bekir Zekeriya er-Râzî (865- 925) kızıl ve kızamığın iki ayrı hastalık olduğunu keşfetmiş, İbnü’n-Nefîs (1210-1288) ise küçük kan dolaşımını bulmuştur.
• Döneminin hemen hemen tüm bilimleri ile ilgilenen Bîrûni (973-1061), UNESCO tarafından 1974 yılında “1000 Yıl Önce Orta Asya’da Yaşayan Evrensel Dâhi” olarak nitelendirilmiştir.

Fârâbi’nin “İyi bir insan öldüğünde ona ağlamayın, asıl onu kaybeden topluma ağlayın.” sözünden ne anlıyorsunuz?

  • Cevap: Her birey kendi çapında oldukça iyidir. Her insanın ölümü birilerine oldukça fazla hüzün verebilir fakat ölüm buradaki kaçınılmaz yoldur. Her canlı ölüme mahkumdur fakat yaşarken vatanına ve milletine hayırlı olmuş bir insanın ölümü o vatan ve millete daha fazla bir şey katamayacağı anlamına gelmektedir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 71 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!