Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 (MESEM)

Türkiye Selçuklu Devleti’nin Kurulması

Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun fethine katılan Kutalmışoğlu Süleyman Şah, İznik’i Doğu Roma’dan alarak Üsküdar’a kadar ilerlemiştir. Süleyman Şah’ın Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah tarafından “Anadolu Sultam” olarak kabul edilmesiyle, başkenti İznik olan Türkiye Selçuklu Devleti kurulmuştur (1077). Süleyman Şah’ın Anadolu’ya hâkim olmak amacıyla Doğu Roma ile yaptığı mücadeleler kendisinden sonra gelen hükümdarlar tarafından da devam ettirilmiştir. I. Kılıç Arslan zamanında (1092-1107), Haçlı ordularının Anadolu’ya girip İznik’i kuşatmaları üzerine Türkiye Selçuklu Devleti’nin başkenti Konya’ya taşınmıştır. I. Mesut zamanında (1116-1155) Konya civarında yapılan savaşta Doğu Roma büyük bir yenilgiye uğratılmış ancak II. Haçlı Seferi tehlikesi nedeniyle barış yapılmıştır.

Miryokefalon Savaşı

II. Kılıç Arslan zamanında (1155-1192) Haçlı Seferleri Anadolu’da otorite boşluğuna neden olmuştur. Bundan yararlanmak isteyen Doğu Roma İmparatoru Manuel Komnenos (Manuel Komne- nos), Türkleri Anadolu’dan atmak amacıyla ordusu ile beraber Konya’ya doğru yola çıkmıştır. 17 Eylül 1176 tarihinde Doğu Roma kuvvetleri II. Kılıç Arslan komutasındaki Selçuklu kuvvetleri tarafından pusuya düşürülerek büyük bir yenilgiye uğratılmıştır. Savaş sonrasında II. Kılıç Arslan, Doğu Roma’nın tazminat ödemesi ve Selçuklu sınırındaki bazı kalelerini yıkması şartıyla antlaşma yapmayı kabul etmiştir. Miryokefalon Savaşı, Malazgirt’ten sonra Anadolu’da Doğu Roma’ya karşı kazanılan ikinci büyük zaferdir.

Savaşın Sonuçları

Doğu Roma’nın Anadolu’yu geri alma ve Türkleri Anadolu’dan çıkarma ümidi tamamen sona ermiştir.
Anadolu’nun Türk yurdu olduğu kesinlik kazanmış ve Anadolu’ya “Türkiye” denmeye başlanmıştır.
Türklerin Anadolu’nun batısındaki yerleşmeleri artarak devam etmiştir.

II. Kılıç Arslan’dan sonra tahta çıkan L Gıyâseddin Keyhüsrev (1192 – 1211) yılında Antalya’yı almıştır.
I. İzzeddin Keykavuş zamanında (l211-1220) ise Karadeniz’in önemli limanlarından Sinop fethedilmiştir (1214).

Antalya ve Sinop’un fethi, Türkiye Selçuklularında ticaretin gelişmesini nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Sinop döneminde oldukça önemli bir liman olarak görülmekteydi ve Antalya da oldukça zengin topraklara sahipti. Döneminde bu iki bölgenin de alınması Anadolu topraklarındaki Selçukluların oradaki yerini iyice belirginleştirmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 96 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!