Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 98 (MESEM)

Sosyal Yapı

Malazgirt Zaferi sonrasında fethedilen bölgelere Türkmenler yerleştirilerek Anadolu’nun Türkleşme ve İslamlaşma süreci hızlandırılmış, Anadolu kısa sürede yeni bir Türk yurdu hâline getirilmiştir. Türkler, Anadolu’ya geldiklerinde önce kırsal kesimde tarım ve hayvancılıkla uğraşmışlar, daha sonra şehirlere yerleşmişlerdir. Birçok şehir, kasaba, köy, nehir ve göle Türkçe isimler vermişlerdir.

Adalet ve hoşgörüye dayanan Selçuklu yönetimi; Ermeniler, Rumlar, Gürcüler gibi Hristi- yan halk üzerinde olumlu izlenimler bırakmıştır. Selçukluların Anadolu’da sağladığı huzur ortamı, farklı inançlara sahip toplulukların bir arada ve ortak bir kültür etrafında yaşamalarını sağlamıştır.

Ekonomik Hayat

Türkiye Selçuklu Devleti Anadolu’da tarım, sanayi ve ticaretin gelişmesini sağlamıştır.

Sanayi: Türkiye Selçuklu Devleti’nde sanayi; dokuma, dericilik, demircilik ve bakırcılık alanlarında gelişme göstermiştir. Dönemin başlıca sanayi merkezleri Konya, Sivas, Kayseri, Kırşehir, Aksaray, Malatya ve Erzincan’dır. El tezgâhlannda ve atölyelerde her türlü kumaş, kilim ve deri üretilmiştir. Askerlerin silah ihtiyaçlarını karşılamak için demircilikle uğraşan birçok zanaatkar vardır.

Ticaret: Anadolu’ nun önemli ticaret yollarının (İpek ve Baharat yolları) işlek olduğu bir bölgede konumlanmış olması Türkiye Selçuklu Devletindeki ticari faaliyetleri geliştirmiştir.

Türkiye Selçuklu sultanları, kara ticaretini deniz ticaretine bağlamak için Sinop, Antalya, Alanya gibi liman şehirlerini ele geçirerek buralara Türk tüccarları yerleştirmişlerdir. Ticaret yollarının üzerine köprüler, hanlar ve kervansaraylar yaptırmışlardır. Kervansaraylara gelen misafirlerin ihtiyaçları ücretsiz karşılanmış, kervanları korumak üzere muhafız birlikleri görevlendirilmiştir. Zarar gören kervan tüccarlarının zararları bir çeşit devlet sigortacılığı sistemiyle karşılanmıştır.

Türkiye Selçukluları; İran ve diğer İslam ülkelerinin yanı sıra Gürcistan, Kıbrıs, Doğu Roma İmparatorluğu ve Venedik’le ticaret yapmıştır. Bu ülkelere canlı hayvan, hayvan ürünleri (tiftik, yünlü dokuma, ipek, ham ve işlenmiş deri) demir, bakır, kereste satmıştır. Türkiye Selçuklu Devleti’ndeki bu ticari canlılık, Moğol istilasına kadar devam etmiştir.

Tarım: Ekonominin temeli olan tarımın geliştirilmesi için ikta sistemi ülke genelinde yaygınlaştırılmış, tarım arazilerinin sürekli işlenmesi sağlanmıştır. Din ve ırk farkı gözetilmeksizin çiftçilere gübre ve tohum yardımı yapılmış, sulama kanalları açılmış, tarımsal üretimin artması devlet tarafından desteklenmiştir.

Ahilik: XIII. yüzyılda başta Kayseri, Konya ve Kırşehir olmak üzere esnaf ve zanaatkâr birliklerinin Anadolu’da oluşturdukları sosyoekonomik bir yapılanmadır. Bu yapılanmanın öncüsü Ahi Evran’dır. Ahilik; ahlaki, ekonomik, sosyal, siyasi ve askerî alanlarda etkili olmuştur.
Ahiliğin temel amacı; üretici ile tüketici, emek ile sermaye, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak “sosyal adaleti” sağlamaktır. Güçlü teşkilatlanması ve eğitimiyle bu amaca ulaşan Ahilikte yamak, çırak, kalfa ve usta arasında değişmez bir mesleki hiyerarşi (kariyer sistemi) vardır.

Ahilik, yüksek ahlaki vasıflarla donanmış bireyler yetiştirmeye dayanan bir meslek örgütüdür. Bu bağlamda üyeler birtakım aşamalardan geçerek sabır, hoşgörü, sadakat, dostluk, ruhun kötülüklerden arındırılması, kural ve yasaklara uyma gibi vasıflarla donanmışlardır. Ahiler kazançlarının bir kısmını fakir ve işsiz insanlara yardım olarak vermişlerdir.

İlim, sanat ve ahlaka son derece önem verilen Ahilik teşkilatlanmasında kadının da sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir yeri vardır. Ahilik, yarı göçebe Türkmenlerin yerleşik hayata geçmelerinde de etkili olmuştur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 98 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!