Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 (MESEM)

Kültürel Hayat

Türkiye Selçuklularının XII. yüzyılın ortalarından itibaren Anadolu’da oluşturdukları güven ortamı, sosyal ve kültürel faaliyetlerin gelişmesine olanak tanımıştır. Bunun yanında Moğol saldırılarından kaçıp gelen Türk yazar, şair ve sanatçılar ile bilim insanlarının da Anadolu’daki Türk-İslam kültürüne önemli katkıları olmuştur.

Dil Ve Edebiyat: Türkiye Selçuklu Devletinde yazışma ve edebiyat dili Farsça, bilim dili Arapçadır. Türkçe ise günlük yaşamda, halk arasında kullanılmıştır. Millî ve İslami değerleri yansıtan şiirleriyle Yunus Emre, XIII. yüzyıl Anadolusun’da, Türkçe, Türk edebiyatı ve tasavvuf! Türk şiirini Türkçe konuşan halk tabakasına sevdirerek ulaştırmıştır.

XIII. yüzyıl başlarında Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî (Görsel 5.22) Konya’da, Allah ve insan sevgisini işleyen Farsça şiirler yazmıştır. Yine Muhyiddin Arabî ve Sadreddin Konevî de tasavvuf alanında önemli çalışmalar yapmışlardır. Destanlar ve Dede Korkut Hikâyeleri kopuz eşliğinde Türkçe çalınıp söylenmiştir.

Yunus Emre
Yunus Emre (Görsel 5.23) Anadolu’da yetişmiş bir derviş ve büyük bir düşünürdür. Tasavvufta üstadı Tapdık Emre’dir. Şiirlerinden Azerbaycan, İran ve birçok Anadolu ilini dolaştığı anlaşılmaktadır. Dinî kültürü çok zengindir. Düşüncelerini son derece akıcı bir tarzda Türkçe olarak şiir hâlinde dile getirmiştir. Özellikle “Nereden geldik? Nereye gidiyoruz?” sorularına cevap bulmaya çalışmıştır. Yunus halkın düşünürü olduğundan Anadolu’nun birçok yöresinde halk ona sahip çıkmıştır. Bu nedenle Yunus Emre’nin mezarının bulunduğu yer hakkında son dönemlerde birçok tartışma yapılmaktadır.

Bilim; Türkiye Selçuklu hükümdarları bilimsel faaliyetlerin gelişmesine öncülük ederek Nizâmiye Medreselerindeki eğitim geleneğini Anadolu’ya taşımışlardır. Bilim alanında en gelişmiş dönem Alâeddin Keykubad zamanında yaşanmıştır. Orta ve yükseköğretimin de yapıldığı medreseler; Konya, Sivas, Kayseri, Amasya, Mardin, Erzurum, Erzincan gibi şehirlerde kurulmuştur. Medreselerde dinî eğitimin yanında tıp, matematik, astronomi, fizik gibi alanlarda da eğitim verilmiştir.

İnsan sağlığına önem veren Türkiye Selçukluları, medreselerin yanında darüşşifalar (hastaneler) da inşa etmiştir. Bu darüşşifalarda birçok tabip (doktor) yetiştirildiği gibi din ve ırk ayrımı gözetilmeksizin herkese sağlık hizmeti verilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 99 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!