Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 (MESEM)

BİLİNMEYEN BAZI KELİME VE KELİME GRUPLARI

havan: İçinde bir şey dövüp ufalamaya yarayan, tahta, taş, maden veya plastikten yapılan kap.
nalın: Takunya.
soda: Temizlik işlerinde kullanılan bir çeşit tuz.

Yazar; “Nalınlar” adlı eserinde kız kaçırma olayı etrafında gelişen olaylar, toplumun gülünç ve aksak yönlerini topluma ayna tutarak göstermektedir. Eser, İzmir’in Urla ilçesi civarında yaşanan bir aşk hikâyesini anlatmaktadır.

TİYATRO

Yaşanmış ya da yaşanabilir olayların belirli kişilerle konuya uygun bir dekor içinde, belli bir sahne düzeninde topluluk önünde canlandırma sanatına tiyatro denir. Tiyatro sözcüğü tiyatroda oynanmak için yazılan eser, tiyatro eserinin oynandığı yapı veya yer anlamlarında da kullanılmaktadır.

Tiyatro metni sahnede seyirci önünde oynanmak için yazılır ve mekâna ait unsurlar belli bir dekor çerçevesinde oluşturulur. Bu nedenle tiyatro eserlerinde olaylar yazarın ağzından anlatılmaz, oyuncular tarafından izleyiciler önünde canlandırılacak şekilde konuşma biçiminde yazılır.

onuşmalar arasında parantez içinde kısa betimlemeler yapılır. Bir tiyatro eserinin değeri ancak sahneye konulup oynandıktan sonra anlaşılabilir.

Yazar, yapıt ve oyunun bir araya gelmesi ile oluşan tiyatro; çok eskilere dayanan bir edebiyat türüdür. Aynı zamanda edebî türler içerisinde en canlı ve yaşamla en çok iç içe olanıdır.

Modern tiyatronun başlangıcı Eski Yunan’da Bağ Bozumu Tanrısı Dionysos (Diyonisus) adına yapılan dinsel törenlere dayanmaktadır. Bu törenlerde keçi postu giymiş insanlar koro hâlinde şarkılar, şiirler söyler ve dans ederlerdi. Bu törenlerde bazı kimselerin yaptıkları oyunlar, giderek belirli biçimsel kalıplara göre yazılmaya ve şiirsel bir nitelik kazanmaya başladı. Zaman içinde koro şarkılarına, konuşan kişilerin de eklenmesiyle bu oyunlar dinsel törenin bir parçası olmaktan uzaklaşarak sanat gösterisine dönüşmüştür.

XIX. yüzyılın ikinci yarısına kadar Türk tiyatrosunda düzenli, kuralları belirlenmiş bir tiyatro anlayışı söz konusu değildir. Türkler, Orta Asya’dan başlayarak geleneklerine bağlı oyunlar oluşturmuşlardır. Bu oyunlara geleneksel Türk tiyatrosu adı verilir. Bu oyunlar; Türk tiyatrosunun, eskilere dayanan bir geleneği olduğunu göstermektedir. Karagöz, orta oyunu, meddah, köy seyirlik oyunları gibi oyunlar geleneksel Türk tiyatrosu ürünleridir.

Ülkemizde modern tiyatro Tanzimat Dönemi’nde (1860-1896) görülmeye başlanmıştır. İlk oyunlar, önce çeviri daha sonra adapte ve telif eserlerdir. Şinasi, Batılı anlamda ilk tiyatro eseri olan Şair Evlenmesi”ni bu dönemde yazmıştır. Şinasi’den sonra Nâmık Kemâl, Ahmet Mithat Efendi, Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit Tarhan gibi yazarlar tiyatro türünde eserler kaleme almıştır. Ahmet Vefik Paşa, çevirdiği Moliere eserlerini yaptırdığı tiyatro binasında sahneye konulmasını sağladı. Modern tiyatro, Millî Edebiyat ve Cumhuriyet Dönemi’nde de gelişmesini sürdürmüştür.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 122 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!