Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 (MESEM)

Aşağıdaki çalışmaları “Nalınlar” adlı metni esas alarak yapınız.

1. Metnin tema ve konusu nedir?

  • Cevap: Toplumun gülünç ve aksak yönlerini göstermeyi amaçlayan bir “töre komedisi” olan “Nalınlar” bir kız kaçırma olayı çevresinde gelişir.

2. Oyundaki çatışmalar neden kaynaklanmaktadır ve nasıl çözülebilir? Tartışınız.

  • Cevap: Töreler-birey çatışması vardır. Özetle Osman ile Seher’in aşkını işleyen bu oyun, Osman’ın Seherlerin evlerinin önünde dolaşarak eve ayna tutmasıyla başlar. Muhtar, on beş yıl önce bir davada kendi lehine ifade vermeyen Osman’ın babasından öç almak istemektedir. Bu yüzden aracılar yoluyla Osman’ın evin önünde dolaştığını Seher’in ağabeyi Ömer’e duyurur. Ömer, babasından kalan mirası  kız kardeşiyle bölüşmemek ve çeyiz masrafından kurtulmak için bu ilişkiye karşı çıkmaktadır.

3. Metnin dramatik olay örgüsünü belirleyiniz.

  • Cevap: Osman ile Seher’in aşkını işleyen bu oyun, Osman’ın Seherlerin evlerinin önünde dolaşarak eve ayna tutmasıyla başlar. Muhtar, on beş yıl önce bir davada kendi lehine ifade vermeyen Osman’ın babasından öç almak istemektedir. Bu yüzden aracılar yoluyla Osman’ın evin önünde dolaştığını Seher’in ağabeyi Ömer’e duyurur. Ömer, babasından kalan mirası  kız kardeşiyle bölüşmemek ve çeyiz masrafından kurtulmak için bu ilişkiye karşı çıkmaktadır.(Oyunun ilerleyen sahnelerinde, ailesi karşı çıksa da Osman ve Seher, komşuları Döndü Bacı’nın yardımıyla kaçarlar. Ancak bir hafta sonra yakalanırlar. Osman tutuklanır. Ömer, bu fırsatı değerlendirerek kız kardeşini yaşlı ; fakat çeyiz istemeyecek zengin bir adama vermek ister. Öte yandan muhtar intikamını aldığını düşünmektedir. Ne var ki muhtar, Seher on sekiz yaşından büyük olduğu için Osman’ın hapisten çıkabileceğini öğrenir. Muhtar bu durumu Döndü Bacı’ya anlatır.

4. Metinde Seher hem Osman Yavaş ile evlenmek istemekte hem de ailesini üzmekten çekindiği için bunu ifade edememektedir. Seher’in içinde bulunduğu bu ikilemle ilgili düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Bence Seher aşkının peşinden gitmelidir. Çünkü bu dünyada aşktan daha kutsal ve değerli bir şey yoktur. Bu bakımdan Seher’in yerinde olmak istemezdim zor bir ikilem çünkü.

5. Metindeki zaman ve mekânların özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Eser, İzmir’in Urla ilçesi civarında yaşanan bir aşk hikâyesini anlatmaktadır. Eser o dönemin gelenek ve göreneklerini zamanın ruhunu yansıtır. Örneğin o dönemlerde nalınlarını düz şekilde bırakmak gönüllü bir şekilde gitmeyi sembolize eder. Yine çamaşırların sodalı kolalı sularda yıkanması da zamanın yaşamından kesitler taşır.

6. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerine örnekler veriniz.

  • Cevap: Ay, of! Amanın, öldüm, bittim! / Akkuzulu’nun kızını Yavaş’lara vermezler, onu iyice bellesin..

7. Metinde Türkiye’deki hangi sorun işlenmiştir? Tiyatro bu sorunun giderilmesi için nasıl bir işlev görmektedir?

  • Cevap: Gelenek ve görenekler arasında sıkışmış sevdalıların aile baskısından dolayı kavuşmaması sorunu etkili ve keyifli bir dille ortaya konulmuştur.

8. Seher; nalınlarını birinci bölümün sonunda kaçırıldığı için dağınık, ikinci bölümün sonunda gönlüyle gittiği için düzgün bir şekilde bırakmıştır. Metinde bu şekilde geleneklerin kullanılması ve oyunun başlığının “Nalınlar” olması oyunun anlatımını nasıl etkilemiştir? Tartışınız.

  • Cevap: Yazarın eseri çarpıcı bir şekilde oluşturduğunu gösterir bizlere. Çünkü nalınlar iyi bir semboldür. Bunun yanında bazı gelenek ve göreneklerine eserde kullanılması eserin gerçeklik algısını arttırmaktadır.

9. Metindeki kişilerin davranışları ve konuşmaları oyuna nasıl bir katkı sağlamıştır? Tartışınız.

  • Cevap: Oyunun çok daha gerçekçi olmasını sağlamaktadır. Bu bakımdan bence kahramanlar ve konuşmaları arasında iyi bir uyum yakalanmıştır denilebilir.

10. Necati Cumalı, aşağıdaki parçada tiyatro eserleri için ifade ettiği düşüncelerini “Nalınlar” adlı eserine de aktarabilmiş midir? Tartışınız.

Benim oyun anlayışım şiir anlayışımla bütünleşir. Şiirlerimde olduğu gibi yalınlıktır ilk özellikleri. İnsancıl olan değerlerin altı çizilmiştir diyaloglarda. Şiirimde nasıl duygu sömürüsünden, parlak sözlerden kaçınmışsam, oyunlarımda da bağlı kalırım bu tutumuma. Hançeresini bir müzik enstrümanı gibi söz gelişi, keman, viyolonsel, kontrbas gibi kullanabilen oyunculara gereksinim gösterir oyunlarım, jestlerde sadelik korunur. Yönetmenlerin öncelikle insancıl öze, dil açısından doğru tonlamalara önem vermesi oyunlarımın başarı şansını arttırır. Görsellik hiçbir zaman kulağın önüne geçirilmemelidir.

    • Cevap: Kesinlikle aktarmıştır. Yazar gerçekten de sade bir yerel dille sade bir anlatımla bir sorunu toplumu da iyi tahlil ederek okura çok başarılı bir şekilde yansıtabilmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 124 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!