Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 (MESEM)

Edebiyatın temel amacı, insanın içinde güzellik duygusu uyandırmak ve insana estetik zevk vermektir. Bununla birlikte edebiyatın başka amaçları da vardır. Toplumun bilinçlendirilmesi, insanın eğitilmesi, fikirlerin yaygınlaştırılması, kültürün nesilden nesile aktarılması bunlardan bazılarıdır.

Edebiyat farklı şekillerde de ifade edilebilir. Edebiyat; duygu ve düşüncelerin tanığı, hayalleri ete kemiğe büründürmenin şekli, özgün olanı keşfetmenin hazzı, başkasını anlayabilmenin kılavuzu, yazarın okurla iletişimi, yazarın geleceğe gönderdiği mektubu, toplum kültürünün aynası, toplumun ortak hafızası, toplumu bilinçlendirmenin bir yolu, medenileşmenin aracı ve her şeye sevgiyle bakabilmektir.

Edebiyatın Bilim ve Diğer Sanatlarla İlişkisi

Bilim; evrenin bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgidir. Bilimsel bilgi; olgusaldır, mantıksaldır, tarafsızdır, evrenseldir; deneye, ispata ve gözleme dayalıdır. İnsanlığın ortak mirasıdır. Tarihteki her millet, her topluluk bu mirasa az veya çok katkı sağlamıştır.

Edebiyat ile bilimin amaçları ve yöntemleri farklıdır. Edebiyatta öznellik, güzellik, yaratıcılık, hayal, kurmaca, duygu, özgünlük; bilimde ise nesnellik, doğrulanabilirlik, kanıtlanabilirlik, nedensellik, sınıflandırma, mantık, deney gibi ilke ve yöntemler ön plandadır. Bilim insanı, evrendeki yasaları bulmak için çabalarken edebiyat yazarı, özgün ve etkileyici eserler üreterek hissettirmeyi amaçlar.

İnsana özgü gerçekleri anlatmak isteyen edebiyat yazarı, eserinin inandırıcılığını ve etkisini artırmak için gözlem ve araştırmalar yapar. Bu nedenle bazı bilim dallarından yararlanır. Yazar; eserindeki kişilerin ruhsal durumlarını açıklamak veya betimlemek isterse psikolojiden, toplumsal sorunlara değinecekse sosyolojiden, geçmişte yaşamış bir kişiyi veya geçmişteki bir olayı anlatacaksa tarihten, inançlardan ve dinden bahsedecekse ilahiyattan, felsefi göndermeler yapacaksa felsefeden, doğamsan ilişkisini anlatmak isterse coğrafya veya biyolojiden, gezegenler arası bir yolculuğa yer verecekse astronomiden vb. yararlanır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 17 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!