Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 20 (MESEM)

BİLİNMEYEN BAZI KELİME VE KELİME GRUPLARI

asır: Yüzyıl.
estetik: Güzellik duygusuyla ilgisi olan veya estetik biliminin kurallarına uygun bulunan, ilahiyat: Tanrı bilimi.
olgu: Birtakım olayların dayandığı sebep veya bu sebeplerin yol açtığı sonuç.

Aşağıdaki çalışmaları “Edebiyat” adlı metni esas alarak yapınız.

1. Edebiyatı tanımlayan cümlelere örnekler bulunuz. Edebiyatın tek tanımının olmamasının nelerden kaynaklanabileceğini tartışınız.

  • Cevap: “Olay, düşünce, duygu ve hayallerin dil aracılığıyla sözlü veya yazılı olarak biçimlendirilmesi sanatına edebiyat denir.” “Edebiyat birçok şeyi anlatmakla birlikte esas olarak insanın hayallerini, sevincini, üzüntüsünü, kırgınlığını, kızgınlığını, hırsını, sevgisini, yoksulluğunu, inancını, bağlılığını, doğayla uyumunu, diğer insanlarla ilişkisini vb. anlatır.” “Edebiyat; duygu ve düşüncelerin tanığı, hayalleri ete kemiğe büründürmenin şekli, özgün olanı keşfetmenin hazzı, başkasını anlayabilmenin kılavuzu, yazarın okurla iletişimi, yazarın geleceğe gönderdiği mektubu, toplum kültürünün aynası, toplumun ortak hafızası, toplumu bilinçlendirmenin bir yolu, medenileşmenin aracı ve her şeye sevgiyle bakabilmektir.”

2. Edebiyatın amacı nedir ve edebiyat neler anlatır?

  • Cevap: Edebiyatın temel amacı, insanın içinde güzellik duygusu uyandırmak ve insana estetik zevk vermektir. Toplumun bilinçlendirilmesi, insanın eğitilmesi, fikirlerin yaygınlaştırılması, kültürün nesilden nesle aktarılması gibi amaçları vardır. Hemen her şeyi anlatır. Her şey edebiyata konu olabilir. Edebiyat birçok şeyi anlatmakla birlikte esas olarak insanın hayallerini, sevincini, üzüntüsünü, kırgınlığını, kızgınlığını, hırsını, sevgisini, yoksulluğunu, inancını, bağlılığını, doğayla uyumunu, diğer insanlarla ilişkisini vb. anlatır.

3. Edebî metinler neden edebiyatın asıl unsurudur?

  • Cevap: Çünkü edebi metinler olmadan herhangi bir edebiyattan bahsetmek mümkün değildir. Edebi metinler üzerinden şiirler hikayeler  romanlar masallar oluşturulur. Bu da edebiyatın kaynağı demektir.

4. Edebiyatla bilim arasındaki farkları belirtiniz.

  • Cevap: Edebiyatta öznellik, güzellik, yaratıcılık, hayal, kurmaca, duygu, özgünlük; bilimde ise nesnellik, doğrulanabilirlik, kanıtlanabilirlik, nedensellik, sınıflandırma, mantık, deney gibi ilke ve yöntemler ön plandadır. Bilim insanı, evrendeki yasaları bulmak için çabalarken edebiyat yazarı, özgün ve etkileyici eserler üreterek hissettirmeyi amaçlar

5. Edebiyat, bilimlerden nasıl yararlanır? Metinden örnekler bulunuz.

  • Cevap: Yazar; eserindeki kişilerin ruhsal durumlarını açıklamak veya betimlemek isterse psikolojiden, toplumsal sorunlara değinecekse sosyolojiden, geçmişte yaşamış bir kişiyi veya geçmişteki bir olayı anlatacaksa tarihten, inançlardan ve dinden bahsedecekse ilahiyattan, felsefi göndermeler yapacaksa felsefeden, doğamsan ilişkisini anlatmak isterse coğrafya veya biyolojiden, gezegenler arası bir yolculuğa yer verecekse astronomiden vb. yararlanır.

6. Edebiyat dışındaki sanat dallarının neler olduğunu belirtiniz.

  • Cevap: Resim, Heykel, Mimari, Hat, Tiyatro, Dans, Sinema, Opera, Bale, Müzik.

7. Edebiyatın diğer sanat dallarıyla olan etkileşimini kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Diğer sanat dalları edebiyatın zengin dünyasından her zaman yararlanmıştır. Bir şiirin bestelenmesi, bir tiyatro metninin sahnelenmesi, bir romanın sinemaya aktarılması, bir kurgusal karakterin resmedilmesi, bir destanın müzikale çevrilmesi bunlardan sadece birkaçıdır.

8. Edebî metinleri öğretici metinlerden ayıran özellikler nelerdir?

  • Cevap: Edebî metinler sanat yapmayı amaçlar, özneldir, kurmacadır, hissettirir, doğrularını dolaylı yollardan sezdirerek verir, her okuyanın kendinden bir şeyler bulabileceği birden fazla anlam barındırabilir. Öğretici metinler ise öğretmeyi amaçlar, nesneldir, gerçeğe dayanır, doğruları doğrudan verir ve tek anlamlıdır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 20 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
angry
2
love
1
clap
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!