Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 39 (MESEM)

BİLİNMEYEN BAZI KELİME VE KELİME GRUPLARI

haminne: Yaşlı ve saygı duyulan kadın, nine.
inme: Vücudun bir bölümünde hareket ve hissetmenin kalkması, felç, nüzul.

Yazar, “Elli Kuruş” adlı hikâyesinde babalarının terk ettiği yoksul bir çocuğun, ailesine yardım etmek için zor koşullar altında çalışmasını ele almıştır. Eserde dönemin sosyal ve ekonomik yaşamına dair ipuçları vardır.

HİKAYE

Gerçek veya tasarlanmış olayları anlatan düzyazı türüne hikâye (öykü) denir. Hikâyelerde; yaşanılan, görülen veya duyulan olaylar, belirli yaşantı kesitleri, an ve bakış açıları anlatılır.

Hikâye; serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur fakat bazı hikâyelerde bu bölümler bulunmaz. Serim bölümünde kişiler, mekân, zaman tanıtılır ve olaylara giriş yapılır. Düğüm bölümünde olaylar karmaşık hâle gelir ve merak duygusu artar. Çözüm bölümünde ise olaylar aydınlanır ve okuyucunun merakı giderilir.

Dünya edebiyatında Giovanni Boccacıo (Covanni Bokkaço), yazdığı yüz küçük öyküden oluşan Decomerarı (Dekameron) adlı eseriyle modern hikâyeciliğin ilk örneğini vermiştir.

Türk edebiyatında, hem sözlü hem de yazılı olarak hikâye geleneğine sahip halk hikâyeleri, destanlar, efsaneler, mesneviler ve masallar olmasına rağmen Batılı anlamda hikâye türü Tanzimat Dönemi’nde görülmeye başlanır. İlk hikâye denemesi Emin Nihat’ın Müsameretnâme (1873-1875) adlı eseridir. Batılı anlamda ilk hikâye örneklerini Ahmet Mithat Efendi, Letaif-i Rivâyât (1880-1893) adlı eseriyle vermiştir. Samipaşazade Sezai Küçük Şeyler, Nabizâde Nazım adlı eseri yazmışlardır. Batı tarzı hikâyenin ilk olgun örneklerini Servetifünuncular vermiştir. Halit Ziya Uşaklıgil, Hüseyin Cahit Yalçın, Mehmet Rauf gibi yazarlar bu dönemde hikâyeler yazmıştır.

Hikâyenin Yapı Unsurları

Öyküleyici edebî metinlerden olan hikâyenin yapı unsurları kişi, olay örgüsü, mekân ve zamandan oluşmaktadır.

1. Kişi
Hikâyedeki olay veya durumları yaşayan, etkileyen veya sonuçlandıran kahramanlar hikâyenin kişi kadrosunu oluşturur. Kişilerin fiziksel ve ruhsal durumları uzun uzun anlatılmaz, sadece olayla ilgili yönleri verilir. Hikâyelerdeki kişiler kurmaca kişilerdir.

2. Olay Örgüsü
Hikâye kahramanının başından geçen olay veya durumdur. Hikâyelerde kahramanların hayatlarından sadece belli bir kısım ele alınır. Olayların kurguya bağlı olarak birbirini takip etmesiyle olay örgüsü meydana gelir. Olay örgüsü bir ana konu etrafında ve ana olaya bağlı diğer olaylarla birlikte bir bütün oluşturur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 39 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!