Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 (MESEM)

2. Kahraman Bakış Açısı

Anlatıcı, kahramanlardan biridir. Olaylar birinci tekil kişinin ağzıyla ve kahramanların kendi bakış açısıyla anlatılır. Bu nedenle metindeki kahraman ne görüyor, biliyor ve düşünüyorsa anlattıkları da bunlarla sınırlıdır.

Örnek: Yatakta uyanıp kendimi yeni odada bulunca sevindim. Yukarı kattan ayak sesleri duyuluyor. Bizim bölükte hiç ses yok. Bir misafirlikte, bir yabancı yerde imişim gibi içimde bir çekingenlik duyuyorum. Daha ne ev sahibi Ayaşlıyı, ne komşuları tanıyorum.

Memduh Şevket ESENDAL, Ayaşlı ve Kiracıları

3. Gözlemci Bakış Açısı

Anlatıcı, gördüklerini bir kamera tarafsızlığı ile gözlemleyerek aktarır. Kahramanların iç dünyalarını ve aklından geçenleri bilmez. Olayları nesnel bir tavırla anlatır.

Örnek: Kapı kilidinin, yatağında dönerken çıkardığı ses koridorda yankılandı. Başını kaldırıp o tarafa doğru çevirdi. Açık pencereden duvara ay ışığı vuruyordu ve üzerine sokaktaki dev çınarın gölgesi düşüyordu. Rüzgârla sallanan çınarın dalları bu solgun ışıkta kendisi olmayan şekillere giriyordu. Başını tekrar kapıya çevirdi. Kapı kolunu tutan elleri titriyordu.

Anlatım Biçimleri

Yazarın duygu veya düşüncelerini ya da bir olayı anlatırken kullandığı yöntemlerdir. Bu yöntemler öyküleyici, betimleyici, açıklayıcı ve tartışmacı anlatım biçimleridir.

1. Öyküleyici Anlatım

Yaşanmış ya da yaşanması mümkün olayların yer, zaman ve kişilerle anlatılmasıdır. Bu anlatımda varlıklar, nesneler bir akış, bir değişme ve gelişme içinde verilir. Varlıklar, durumlar yaşamın akışı içinde gösterilir; bir durumdan başka bir duruma geçiş vardır.

Ömek: İzmir’den bir dalgıç motoru sağlandı. Saatlerce yol alındıktan sonra İnebolu’nun battığı yere varıldı. Aliş hemen muşamba tulumu giydi. Başına miğferi taktılar.

2. Betimleyici Anlatım

Gözlemle elde edilen bir olayın, bir varlığın ya da bir kavramın okuyucunun gözünde canlanacak şekilde anlatılmasıdır. Başka bir ifadeyle “kelimelerle resim çizme” olarak tanımlanabilir. Betimlemede yazar, tasvir edeceği varlığı kendi bakış açısına ve değerlendiriş biçimine göre anlatır.
Örnek: Küçük bir çam ormanı. Vakit sabah. Arı, sinek, kuş sesi. Bir siyah gözlükten görülen yerde ve ağaçlarda güneş parçaları. Sonra uzak, göğün kendi renginden biraz daha koyu kıyılara giden hudutlu bir deniz… İşte böyle bir yerde köyün insanlarını düşünüyorum.

Aşağıdaki çalışmaları “Elli Kuruş” adlı metni esas alarak yapınız.

1. Hikâyenin konusu nedir?

  • Cevap: Hikayenin konusu geçinmek için gazete satan bir çocukla anlatıcı arasında geçen bir olaya dayanmaktadır. Olayda çocuk ilaç almak için anlatıcıdan para alır taksit taksit öder ama son borcu olan 50 kuruşu ne yazık ki öldüğü için kardeşi verir.

2. Hikâyede, insana özgü hangi gerçeklikler üzerinde durulmuştur?

  • Cevap: İnsanın ahlakı üzerinde durulur. Çocuk borcuna sadık kalmıştır. İnsanın yardımseverliği işlenir. Anlatıcı ilaç alması için para vermiştir.

3. Hikâyedeki temel çatışma nedir? Bu çatışma neden kaynaklanmaktadır?

  • Cevap: Hikayedeki temel çatışma yoksulluk ile hayata tutunmak ile uğraşan bir çocuğun genç yaşta okumak doktor olmak yerine gazete satarken yağmurdan ıslanıp ölmesidir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 41 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!