Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 (MESEM)

BİLİNMEYEN BAZI KELİME VE KELİME GRUPLARI

acun: Dünya
us: Akıl.

Yazar, “16 Nisan, Yollar-18 Mayıs, Hayal Güçsüzlüğü” adlı metninde kişisel duygu ve düşüncelerine yer vermiştir. Günlük yaşamında karşılaştığı olay ve durumları konuşma dilene yakın, samimi bir üslupla anlatmıştır. Sadece başından geçen olayları değil olaylar, durumlar, kişiler ve fikirler karşısında neler düşündüğünü ve neler hissettiğini de anlatmıştır.

GÜNLÜK

Yaşanan olay, durum ve izlenimlerin günü gününe tarih atılarak tutulmasıyla ortaya çıkan türe günlük denir. Yaşananların sıcağı sıcağına, unutulmadan yazıldığı bu tür; günün heyecanını ve bakış açısını taşıdığı için samimi bir üsluba sahiptir. Günlükte gözlem ve kişisel izlenimler önemlidir. Yazar sadece başından geçen olayları değil olay, durum, kişi ve fikirler karşısında neler düşündüğünü ve neler hissettiğini de anlatır.

İyi bir gözlemci olan günlük yazarı; yaşadıklarını, sevinçlerini, dertlerini, düşüncelerini bir “iç dökme” gereksinimiyle karşısında güvendiği bir dost varmış gibi davranarak kaleme alır. Yayımlanma amacıyla yazılan günlükler olduğu gibi yayımlanma amacı taşımadan yazılan günlükler de vardır.

Ünlü kişilerin günlükleri, yazıldığı döneme ışık tuttuğu için tarihe kaynaklık eden belge niteliğindedir.

Bazı yazarlar, roman ve hikâye yazarken günlük türünden yararlanmışlardır. Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban adlı romanları günlük tarzında düzenlenmiş eserlerden bazılarıdır.

Günlük ve anı birbirine yakın türler olarak görülebilir. Ancak anılar, yaşanmış olayların hatırlandığı kadarıyla sonradan kaleme alınmasıyla ortaya çıkar. Bu nedenle anı yazılarında, yaşanan günde ortaya çıkan heyecanlardan izler pek yoktur.

Eski Türk edebiyatında günlük olayların, mali giderlerin kaydedildiği resmî defterler olan ruznameler bir çeşit günlük olarak kabul edilse de günümüzdeki günlükleri kişisel ve özel olmaları yönüyle karşılamaz.

Batılı anlamda günlük türü, edebiyatımızda Tanzimat Dönemi’nde ortaya çıkmıştır. Direktör Âlî Bey’in Seyahat Jurnali ve Şair Nigar Hanım’ın Hayatımın Hikâyesi adlı eserleri edebiyatımızda ilk günlük örnekleri olarak kabul edilir. Günlük türü Cumhuriyet Dönemi’nde 1950’den sonra gelişme göstermiştir. Nurullah Ataç’ın Günce, Salah Birsel’in Yaşlılık Günlüğü, İlhan Vuruyor Güneş, Oğuz Atay’ın Günlük, Tomris Uyar’ın Gündökümü adlı eserleri bu dönemde verilen eserlerden bazılarıdır.

Anlatım Biçimleri

Anlatım biçimlerinden öyküleyici ve betimleyici anlatım, hikâye ünitesinde işlenmiştir. Aşağıda açıklayıcı ve tartışmacı anlatım biçimleri verilmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 62 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!