Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 (MESEM)

1. Açıklayıcı Anlatım: Herhangi bir konuda bilgi vermek amacıyla kullanılan anlatım biçimidir,

örnek: Bugün Türkler dünyanın dört bir tarafına dağılmışlardır. Mısır’dan Sibirya’ya, Macaristan’dan Çin’e kadar Türkçe konuşan insanlara rastlıyoruz. Bunların sayısı bazı yerlerde yüz binleri hatta milyonları buluyor.

2. Tartışmacı Anlatım: Yazarın, savunduğu düşünceleri okura kabul ettirmek için görüşlerini kanıtlamaya çalıştığı ve karşıt görüşleri çürütmek için fikirler öne sürdüğü anlatım biçimidir.

örnek: Kimi genç ozanların yıllar öncesi yayınladıkları bir bildiriyi okuyorum. Gençlerin işi budur: Bildiri yayınlamak. Gerçi yaptıkları işler bildiride öne sürülenlere pek uymaz ama buna kulak asmazlar. Tutarlı, tutarsız birtakım düşüncelere, birtakım yaratılara çengel atarlar. Sonunda geriye kalan “yazılmış birkaç güzel şiir” olur.

1. Tanımlama: Bir varlığın veya kavramın belirgin özellikleriyle anlatılmasıdır. Yapılan tanım “nedir, kimdir?” sorularına cevap verir.

örnek: Romantizm, XIX. yüzyılın başından ortalarına kadar olan yarım asırlık dönemde hemen hemen bütün Avrupa’da hâkim olan sanat/edebiyat akımıdır.

2. Örnekleme: Düşünceleri anlaşılır kılmak, okuyucuyu inandırmak ve soyut düşünceleri somutlaştırmak için başvurulan yoldur.

Örnek: Çıraklık eğitimi gençlere erken yaşlarda meslek kazandırmayı amaç edinir. Hayata erken yaşta atılan bu gençlerin sadece mesleki becerileri değil öz disiplini sağlayan duyguları da erken yaşta gelişir. Sorumluluk, çalışkanlık, saygı, düzenli olma bunlardan bazılarıdır.

3. Karşılaştırma: Varlık veya kavramların benzer ya da farklı yönlerinin ortaya konması, kıyaslanmasıdır.

Örnek: Bu üçüncü gidişimde Erzurum’u bir öncekine nispetle daha çok toparlanmış, gelişmiş buldum. Yaralar dinmişti. Araya zaman dediğimiz büyük yapıcı girmişti. İnsan ömrü, unutmanın şerbetine yiyecek kadar muhtaç. Yeni hayatın eşiğinde Erzurum eskiyi, bir başka âlemi hatırlar gibi hatırlıyordu: Yakıcı yaz güneşinin altında parça parça dökülen, toz hâline gelen eski şehirle yeni yapılan beton binalar arasındaki farklar büyüktü.

4. Sayısal Verilerden Yararlanma: Anlatılanların inandırıcılığını artırmak için sayısal verilerden ve istatistiklerden yararlanılmasıdır.

örnek: Norveç aslında dünyanın en “uzun” ülkesi. 58 ve 72. enlemler arasında uzanıyor ve en kuzeyden güneye mesafe, kabaca 1750 kilometre! Türkiye’nin yarısı kadar bir ülke. Bu onu, Rusya ve Türkiye sayılmazsa Avrupa’nın en geniş beşinci ülkesi yapıyor. Ama böylesi geniş bir ülkede sadece 4,5 milyon insan yaşıyor.

5. Tanık Gösterme: Etkileyiciliği artırmak ve anlatılanları inandırıcı kılmak için tanınmış kişilerin sözlerine yer verilmesidir.

Örnek: Bu halkı kim gördü de beğenmedi? İşte on dördüncü asır başlarında Anadolu’yu dolaşan

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 63 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!