Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 (MESEM)

Aşağıdaki çalışmaları “16 Nisan, Yollar-18 Mayıs, Hayal Güçsüzlüğü” adlı metni esas alarak yapınız.

1. “Ben sadece oradaki arkadaşları, gönüldeşleri sevip aradığımı sanıyordum…” cümlesindeki altı çizili kelimenin anlamını bağlamdan hareketle tahmin ediniz. Tahmininizi TDK’nin Güncel Türkçe Sözlüsünden kontrol ediniz.

  • Cevap: Gönüldeş demek bence aynı duyguyu paylaşan insanlar demektir. Sözlük anlamına baktığımızda ise:  “duygu ve düşünce yönlerinden birbirine yakınlık duyanlardan her biri, içten dost. anlamına gelmektedir.”

2. Günlük türünün özelliklerini de dikkate alarak metnin yazılış amacını belirtiniz.

  • Cevap: Metnin yazılış amacı yazarın gün içinde önemli gördüğü yaşadıklarının izlerini kağıda dökme isteğidir.

3. Yazarın Adana’yla ilgili gözlem, kişisel izlenim ve tespitlerine örnekler bulunuz.

  • Cevap: “O yolları otomobille geçmeye doyum olmuyor.” , “Adana’dan çıkarken, her seferki gibi üzgündüm. Belki bir daha dönemem diye. Ben sadece oradaki arkadaşları, gönüldeşleri sevip aradığımı sanıyordum, bu gidişimde anladım ki yalnız o değil, Adana şehrini de, bütün Çukurova’yı arıyorum.”, ” Isınacağımı umuyordum Adana’da. Ne gezer! Ankara’dakinden daha çok üşüdüm. Mevsimi iyi seçmemişim, boyuna yağmur yağıyor.”

4. Yazar, “Santral Palas” adını neden eleştirmektedir?

  • Cevap: Türkçe olmayan ad kullanıldığı için eleştirmektedir. Palas adına da ayrı bir sinirlenmektedir.

5. Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

  • Cevap: Metin yazarın Adana üzerine olan izlenimlerini tuttuğu günlüklere dayanmaktadır. Yardımcı düşünceler olarak ise Adana’nın yollarının, havasının ve mimarisinin anlatıldığı kısımlardır.

6. Aşağıdaki parçadan hareketle yazarın kullandığı dil hakkında neler söylenebilir?

Isınacağımı umuyordum Adana’da. Ne gezer! Ankara’dakinden daha çok üşüdüm. Mevsimi iyi seçmemişim, boyuna yağmur yağıyor. Ancak bir gün paltosuz gezebildim, o da bir iki saat, sonra hep paltoyla dolaştım. Gaziantep de soğuk, burada da yağmur yağıyor, ama burası yüksek yer, burada soğuk şaşırtmıyor insanı, beklenmedik bir şey değil.

  • Cevap: Yazar okurla senli benli konuşuyormuş gibi sade akıcı ve saf bir dil kullanmıştır.

7. Yazar, hikâye ve roman okumayanları sevmemesini nasıl gerekçelendirmektedir?

  • Cevap: Kafamızın içinde kendi kendimize kurduğumuz bir acun olmazsa, ara sıra o acuna çekilmezsek, gerçek acunu ne ile karşılaştırırız da anlarız görüşüyle gerekçelendirmektedir.

8. “Hayal, düş gücünden yoksun bir us, kuruyuverir.” sözünde yazarın, insanın hayal kurması ile ilgili konuya bakış açısı nasıldır?

  • Cevap: İnsan aklını hayal kurarak canlı tutmalıdır görüşüne sahip olduğu için edebi ürünleri okumanın ve hayal gücünü geliştirmenin öneminden bahsetmektedir.

9. “Us, acun” gibi kelimelerin kullanımı, yazarın hangi görüşünün sonucudur? Yazarın biyografisinden yararlanarak cevaplandırınız.

  • Cevap: Yazarın Öz Türkçe yani yabancı etkilerden arınmış bir dil kullanma düşüncesinin ürünüdür.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 64 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!