Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 (MESEM)

“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 (MESEM)

Ben istemiyorum, sipere gideceğim, dedim.

Ayrıca yüzbaşıya söyledim. O, binbaşıya gitti. İşi uydurdu. Şimdi ne kadar müsterihim. Hem zaten bütün arkadaşlarım düşman karşısında dururken ben geride kalamazdım. Benim ince duygularım, hayal kırıklığına meyilli kalbim buna tahammül edemezdi. Ben siperde düşmanla karşı karşıya olmalıyım. Çünkü çarpışmak, boğuşmak istiyorum. (…) Hem ben, kendimin ne olduğunu anlayayım, hem düşman…

[Öğleden sonra] saat 4.00. Askerler çadırları yapmaya başladı. Oh ya Rab! Bana şanlı bir zafer, kesin bir galibiyet gösterecek misin? Benim uzun zamandan beri arzusunda bulunduğum bu saadeti tadacak mıyım?

Saat 5.00’te hazırlandık. 1. Bölük yol koluna girdi. O esnada bir tayyare çıktı. Hep yere yattık. Fakat ne uğursuz şey. Bir türlü etrafımızdan kaçmıyor. Kalktık, yine yattık. Bu esnada binbaşı vazifemizin ehemmiyetiyle kutsiyetine dair bazı şeyleri askerlere söyledi. Bu sırada tümen yaveri geldi ve taburun bu gece burada kalacağını, tabur komutanının da alay komutanı olmadığından komutan yanına çağırıldığını haber verdi. Çadırları kurmak için emir verdik. Bu sırada tepemizde tayyare dolaşmaya başladı. Bir müddet bu suretle geçti. Saat 9.00’da akşam yemeği yedim. Hâlbuki saat 4.30’da peynir, yumurta, ekmek yemiştim. Bu ikinci oluyordu. Sonra neferin birini köye gönderip, 3 Kuruşa bir okka kiraz aldırdım.

[Akşam] saat 9.40. Taburdan emir geldi: Yarın sabah saat 6.00’da hareket varmış. Şimdi artık yatacağım. Toplar bir buçuk saatten beri gümlemeye başladı. Fakat kafamız artık alıştığı için aldırmıyoruz. Demin binbaşı geçen günkü şiddetli muharebede düşmanın püskürtülmüş olduğunu ve 17 makineli tüfeğinin zapt olunduğunu söyledi.

1. “Ayrıca yüzbaşıya söyledim. O, binbaşıya gitti. İşi uydurdu. Şimdi ne kadar müsterihim.” parçasındaki altı çizili kelimenin anlamını bağlamdan hareketle tahmin ediniz.

  • Cevap: Müsterih olmak bence rahatlamak, rahatlamış olmak anlamlarına gelmektedir.

2. Metindeki millî, manevi ve tarihî öğeleri belirleyiniz.

  • Cevap: Metinde düşman karşısında geri durmanın yerine onunla göğüs göğse savaşma arzusu yani vatan millet sevgisi vardır.

3. Metinden öyküleyici ve betimleyici anlatıma örnekler bulunuz.

  • Cevap:

Öyküleyici: Sabah 5.30’da kalktım. Fakat uyku bir türlü gözümden gitmiyordu. Tekrar yattım. Fakat Üsteğmen Şükrü Efendi’nin o kulak yırtan sesiyle; “Ali!.. Ali!..” diye bağırması sinirlerimi oynattı. Sağa döndüm, sola döndüm olmadı, uyuyamadım

Betimleyici: Sıcak bastıkça vücut gevşiyordu. Öğle yemeğini, konserve ve yoğurt olarak yedim.

4. Yazar, sipere neden gitmek istiyor?

  • Cevap: Çünkü düşmanla diğer arkadaşları gibi göğüs göğse çarpışmak istiyor. Gerisi onun için korkaklıktır çünkü.

5. Metinden yazarın gözlem ve kişisel izlenimlerine örnekler bulunuz.

  • Cevap: Güneş etrafı pür kızgın ışığıyla yakmaya başladığı zaman toplar kesilmişti. / Fakat şimdi senelerden beri memleket aşkı besleyen kalbimin arzusunu uygulama fırsatını ele geçirmişken kıymetsiz, ehemmiyetsiz bir şeyle uğraşarak ümitsizliğe sokmak, bu lâyık mı idi. / Şimdi ne kadar müsterihim. Hem zaten bütün arkadaşlarım düşman karşısında dururken ben geride kalamazdım..

6. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri çerçeve içinde verilen sözlerden uygun olanları ile doldurunuz.

ruzname, karşılaştırma, günlük, tanımlama, gözlem

  • Cevap:

a) Yaşanan olay, durum ve izlenimlerin günü gününe tarih atılarak tutulmasıyla ortaya çıkan türe günlük denir.
b) Eski Türk edebiyatında günlük olayların, mali giderlerin kaydedildiği ruzname döneminin resmî kayıt defterleridir.
c) Yazar günlükte kişisel izlenimlerine sıkça yer verdiği için bu yazı türünde gözlem önemlidir.
ç) Yazar; iki kavramı, kişiyi, olay veya durumu karşılaştırma yoluyla anlatabilir.

9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 69 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!