Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Kitap Özetleri

Akışkan Hayat Kitap Özeti Zygmunt Bauman

Edebiyat severler Zygmunt Bauman‘ın yazmış olduğu Akışkan Hayat kitap özet ve yorumuna bakmaya ne dersiniz?

Zygmunt Bauman Akışkan Hayat Kitap Özeti

Akışkan Hayat” 2019 yılında Ayrıntı Yayınlarından çıkan 208 sayfalık bir kitap. “Akışkan Hayat” kitabı Dünya Edebiyatı’nın usta ve popüler yazarlarından olan Zygmunt Bauman tarafından kaleme alınmış. “Akışkan Hayat Özeti”ne baktığımızda ise Dünya üzerinde her insanın yakıcılığını hissettiği savaşlar, kitlesel göçler, çevresel tahribatlar gibi küresel sorunlar karşısında kendisini aciz hissedenlerin, bu yaşamı kavramasına yardımcı olacak öneriler ve yorumların anlatıldığını görüyoruz.

Kitaptan Küçük Bir Bölüm

…karmaşık, heterojen bir yapıya karşılık gelmektedir. Vurgu ağırlıkla bu kompleks kütlenin kendi kendisini çevrelemesine ve bağımlı elementler arasında tekerrür eden çarpışmaları yumuşa­tıp onların sersemletici değişkenliğine biraz da olsa uyum getir­me çabalarına koyulur. Ayrıca bu görevi kendi içinde erişilebilir araçlarıyla birlikte o küme içinde gerçekleştirme zorunluluğuna vurgu yapılmaktadır. Bugün “bireysellik” her şeyden önce kişinin özerkliğine karşılık gelmektedir. Bu da aynı anda kişinin hem hakkı hem de görevi olarak algılanmaktadır. “Ben bir bireyim”

cümlesi her şeyden önce, erdemlerimden ve kusurlarımdan

sadece ben sorumluyum, ilkinden faydalanacak, İkincisinden de pişmanlık duyup düzeltecek ilk kişi benim demektir.

Bir görev olarak bireysellik, kişisel bir keşfin kılığına girmiş toplumsal dönüşümün nihai ürünüdür. Bu dönüşümün erken

aşamalarında, genç Karl Marx lisede yazdığı kompozisyonda tek bir evrensel güneşin olduğu yerde güvelerin ev lambaları­nın ışığına gittiklerine dikkat çekmişti. Gerçekten de dış dünya karardıkça, evlerdeki lambaların cazibesi arttı. Bireyselliğin yükselişi, yaşamın tüm faaliyetlerini sıkı sıkıya çevreleyen o yoğun toplumsal ağların tedrici bir şekilde zayıfladığının, par­çalandığının veya koptuğunun işaretçisi olmuştur. Topluluğun,     il üyelerinin yaşamları minormatif bir şekilde düzenleme gücünü (ve/veya bunu yapma çakarını) kaybettiğini göstermiştir. Daha doğrusu, (Hegel’in terimleriyle) artık an sich veya (Heidegger’in söyleyeceği gibi fâtuhanden olmadığından, topluluğun geçmişte

bütün düzenlemeleri rutin bir şekilde, duygusuzca ve özbilinci olmadan yapma becerisini kaybettiğini, beraberinde insana ait eylemleri birer sorun olarak biçimlendirme, koordine etme, bunları birer tercih, karar ve kasıtlı eylem nesnesi olarak ele alma ligpasitesini de yitirdiğini göstermiştir. Gündelik rutin içinde gittikçe daha az örüntü tartışmasız ve açık özelliğini korumuştur. Yaşamın güzergâhları sapaklardan ve kaçınılması, yoldan kaldırılması veya aşılması gereken tümseklerden azade edildiğinde, gündelik hayatın dünyası geçmişte tadını çıkardığı açıldığı m “şeffaflığı” yitirmiştir.

Zygmunt Bauman’ ın kaleme aldığı Akışkan Hayat tavsiye ettiğimiz kitaplardandır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!